Pandemia Covid19 și consecințele sale dramatice au scos în evidență importanța menținerii în funcțiune a lanțurilor de aprovizionare cu alimente.
Sectorul agroalimentar din UE a răspuns până în acest moment în mod remarcabil la provocările de o amploare istorică. Datorită cererii de mâncare susținute, agricultura UE a suferit daune relativ mai puține în comparație cu alte sectoare ale economiei care sunt mult mai afectate de măsurile impuse de izolare socială.
Cu toate acestea, au existat însă și efecte grave în anumite sectoare agricole. Dincolo de problemele forței de muncă și de blocajele logistice, lanțul de aprovizionare cu alimente din UE trebuie să se adapteze constant la schimbările rapide ale cererii.
- Pe piața grânelor și a semințelor oleaginoase, stocurile globale ample, recolta importantă în UE și țările vecine precum și perspective bune în America pentru următoarea recoltă ar trebui să permită o aprovizionare satisfăcătoare a pieței în următoarele luni.
- Pe piața de semințe oleaginoase, o scădere a producției de rapiță și o cerere scăzută pentru semințele oleaginoase, legată de o scădere a cererii de biocombustibil datorată prețurilor scăzute ale petrolului, ar putea duce la o ofertă globală mai mică de proteine vegetale.
- Pe piața zahărului, prețurile scăzute ale energiei și cererea mai mică de benzină împing producția de etanol către o pantă descendentă și se așteaptă să se producă mai mult zahăr alb în locul etanolului. Cu o ofertă globală mai mare decât cea prevăzută, prețurile pentru zahăr la nivel mondial au scăzut.
- Pe piața uleiului de măsline, disponibilitățile ar trebui să rămână ridicate, deoarece se așteaptă o producție medie, combinată cu un nivel ridicat al stocurilor. Din cauza stocării, s-ar putea aștepta o ușoară creștere a cererii în țările producătoare ale UE, dar este posbil să scadă consumul în țările UE care nu produc.
- Pe piețele de mere și portocale nu se așteaptă niciun impact asupra producției de anul acesta. Cererea pentru fructe mai puțin perisabile precum mere și portocale este foarte puternică.
- Pe piața vinului, pe lângă provocările Covid19 care duc la scăderea exporturilor, tarifele de pe piața americană rămân o provocare importantă.
- Pe piața produselor lactate, coinciderea maximului de producție al UE cu focarul Covid19 agravează impactul descendent al prețurilor și ar putea favoriza producția de produse lactate mai stabile și a celor mai puțin consumatoare de forță de muncă precum laptele praf. Închiderea piețelor agricole afectează în mod negativ unele dintre produsele lactate cu înaltă valoare adăugată însă alte produse lactate pot înregistra o creștere semnificativă a vânzărilor.
- Pe piața cărnii, trecerea de la serviciile alimentare la consumul casnic și capacitatea comerțului cu amănuntul de a comercializa produse din carne suplimentare poate influența producția, în special pentru carnea de vită și oaie, care are un impact pronunțat negativ. În ciuda prețurilor ridicate, creșterea producției de carne de porc va fi limitată de restricțiile de mediu și de riscul pestei porcine africane. Din cauza crizei Covid-19, transportul animalelor vii ar putea fi restricționat.
- Este necesar să se menționeze impactul deosebit de sever al crizei Covid19 asupra sectorului florilor și pepinierelor, care nu este cuprins în acest raport și care este datorat unei serii de factori: majoritatea magazinelor au fost închise (cu excepția comercianților cu amănuntul și a pepinierelor din unele țări UE); Paștele a fost unul dintre cele trei vârfuri ale cererii din acest an iar transportul aerian a fost oprit.