Specia cultivată Cannabis sativa L. (fam. Cannabaceae), originară din Asia Centrală și răspândită în întreaga lume, e cunoscută încă din antichitate și folosită pentru producția de fibre textile, hârtie, în construcții, medicină și nutriție, dar și pentru scopuri recreative sau ritualuri religioase.
Această specie este o planta anuală, cu tulpini înalte (2-3m) și drepte, frunze lanceolate, dispuse ca degetele unei palme (evantai), cu miros specific. Există varietăți unisexuat monoice (ambele tipuri de flori pe acelasi individ) și dioice (plante mascule „cânepă de vară”, pentru fibră și plante femele „cânepă de toamnă”, pentru semințe).
În UE este autorizată cultivarea a 75 varietăți diferite de cânepă (înregistrate în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole) care respectă dispozițiile politicii agricole comune (au conținut foarte scăzut de THC și nu sunt utilizate pentru a produce stupefiante). Reg. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole impune obținerea licenței de import, care conține și informații despre: conținutul maxim de 0,3% THC pentru cânepa brută, dovadă că semințele destinate însămânțării provin de la soiuri cu THC până la 0.3%, autorizarea importului de semințe destinate consumului, chiar și alte condiții impuse de autoritățile naționale.
În România, cultivarea cânepii folosite în scop industrial și/sau alimentar sau pentru producerea de sămânță se face numai cu autorizarea MADR (soiurile înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor și hibrizilor de plante de cultura din România sau în Cataloagele Comunității Europene).
România susține producția de cânepă prin diverse programe, iar fermierii pot aplica pentru diferite plăti subvenționare, supunându-se testărilor conținutului de THC, făcând dovada conformității soiului de cânepă cultivat, a unui randament mediu minim al culturii si a livrării acesteia către un procesator.
De ce merită să cultivăm și valorificăm cânepa?
Frunzele, tulpinile, lăstarii și semințele de canabis pot furniza organismului aproape toți nutrienții, în special fitocanabinoizii putând fi priviți ca nutrienți esențiali, mai degrabă decât ca agenți terapeutici. Acest lucru scoate cânepa brută din domeniul medical și îl transportă în domeniul nutrițional, unde este văzută ca o sursă de nutrienți similară legumelor.
Semințele de cânepă sunt considerate una dintre cele mai complete surse de hrană, întrucât conțin: 25–35% lipide cu un profil al acizilor grași perfect echilibrat; 20–25% proteine ușor de digerat, de înaltă calitate, bogate în aminoacizi esențiali; 20–30% carbohidrați, în mare parte fibre alimentare, în principal insolubile. În plus, semințele de cânepă sunt sursă de minerale (P, K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Zn, Cu) și au o valoare energetică ridicată.
Uleiul din semințe de cânepă e format din acizi grași polinesaturati, din care ω-6 și ω-3 într-un raport optim de 2:1 și 3:1, cu rol important în reglarea proceselor fiziologice, metabolice și inflamatorii și în prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezitatii și diabetului zaharat
Prin biodiversificarea macronutrienților din dietă, cânepa ar putea sta la baza dezvoltării multor alimente noi, ingredientele funcționale extinzând piețele alimentare și nutraceutice.
Sursă durabilă, sustenabilă de alimente produse local și o alternativă mai ecologică pentru hrana animalelor (înlocuitor de soia).
Consumul regulat al semințelor de cânepă:
- menține sănătatea inimii, îmbunătățeste tensiunea arterială, nivelul colesterolui si trigliceridelor,
- susține funcția cognitiva si ajuta la reducerea riscului de afecțiuni neurologice, consumul acestora fiind recomandat si pentru persoane vârstnice cu probleme de memorie,
- sprijină procesele digestive și absorbția nutrienților din alimente,
- stimulează tranzitul intestinal, ajută la menținerea integrității mucoaselor și a unei flore intestinale sănătoase, reducând inflamația și riscul de afecțiuni digestive (sindromul de colon iritabil),
- contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii și a părului.
Florile, frunzele și lăstarii sunt considerate “deșeuri”, subproduse ale prelucrării tulpinilor de cânepă pentru fibre sau semințe, mai nou văzute ca materii prime cu preț redus, ce pot fi revalorizate prin exploatare în sectoarele emergente ale bioeconomiei.
Stochează carbon: un hectar de cânepă sechestrează între 9 și 15 tone de CO2/an (cât o pădure tânără).
Întrerupe ciclul bolilor plantelor: utilizată în rotația culturilor, contribuie la întreruperea ciclului bolilor și dăunătorilor plantelor, fiind și o barieră naturală pentru buruieni (crește repede și le umbrește).
Poate decontamina solul prin procese de fitoremediere și fitoextracție (îndepărtează diverși poluanți: metale, elemente radioactive, materie organică inclusiv pesticide și îngrășăminte, uleiuri și solvenți).
Tendințe și perspective
Producția globală de semințe s-a dublat între anii 2015-2020.
Suprafața cultivată în UE a crescut cu 60% tn 2022 (33020 ha) față de 2015 (20540 ha), iar producția de cânepă pentru fibre a înregistrat un spor de 84% (Franta-60% din producția UE, urmată de Germania-17% si Tarile de Jos-5%).
Industria mondială de canabis - evaluată la cca 20,5 miliarde de dolari în 2020, estimată la 90,4 miliarde de dolari în 2026.
Industria alimentelor și a băuturilor cu infuzie de canabis previzionată va crește cu 22,18 miliarde USD între 2020 și 2024 (rată de creștere anuală de 22%), ceea ce pune alimentele pe bază de cânepă într-o poziție remarcabilă din punct de vedere comercial și economic.
--------------------------------------------------------------------------------------
Fragment din prezentarea cu același titlu ( material complet aici) susținută la Iași, în cadrul workshop-ului Cânepa – Versatilitatea și Potențialul său în Industria Alimentară Modernă (RoAliment Show2024) realizată de:
CS II Dr. Biol. Tatiana ONISEI
CSIII Manuela RĂSCOL
CSIII Dr. Bianca TIHĂUAN
Serviciul Național pentru Plante Medicinale,
Aromatice și Produse ale Stupului