Media

Dublul standard – A doua parte a studiului elaborat de CE

2021-04-19

Pe 23 Martie 2021, Comisia Europeană a publicat rezultatele celei de-a doua părți a studiului comparativ despre calitatea produselor alimentare provenite din UE comercializate sub aceeași marcă, un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare (CCR). Prima parte a studiului, publicată în 2019 s-a axat pe diferențele în compoziția produselor alimentare – acesta a constatat diferențe pentru aproximativ o treime din produsele testate.

Scopul celei de-a doua părți a studiului a fost de a afla dacă aceste diferențe compoziționale pot fi percepute de simțurile umane.

Rezultatele prezentate în cea de-a doua parte a studiului demonstrează ca diferențele senzoriale sunt clar vizibile, acolo unde există diferențe mari în compoziția produsului. De exemplu, diferențele semnificative în conținutul de zahăr din cerealele pentru micul dejun pot fi percepute ca influențând dulceața generală a produsului. În schimb, atunci când diferențele compoziționale erau mici, experții nu le-au putut percepe, de exemplu, variații mici în conținutul de grăsime din chipsurile de cartofi. În general, diferențele au fost găsite la 10 din cele 20 de produse testate.

Comuncatul de presă poate fi citit aici.