Bursa EUropeană FOod Risk Assessment (EU-FORA) este un program de lucru „learning-by-doing” cu o durată de 12 luni finanțat de EFSA (European Food Safety Authority). Programul face parte din Obiectivul Strategic EFSA de construire a unei comunități europene de capacitate și cunoștințe privind Analiza Riscului. Acesta reprezintă o oportunitate unică pentru cercetători și specialiști “early” și “mid-career” în domeniul siguranței și ingineriei alimentare din țări EU și EFTA, de dobândire a unei experiențe în domeniul Analizei Riscului în cadrul unei instituții competente dintr-un Stat Membru, cu capacitate ridicată de evaluare a riscurilor.
Mai jos, este descrisă experiența participării într-un astfel de program, a colegei noastre Irina Smeu, șef al colectivului ELISA în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.
EU-FORA: Program european de pregătire a tinerilor cercetători în analiza riscului produselor alimentare
Irina Smeu, Alumni EU-FORA
"Sunt cercetător științific și șef al colectivului ELISA în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București. În perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2019 mi-am desfașurat activitatea de cercetare în cadrul grupului de lucru Biomatematică și Cercetare a Riscului (Biomathematics and Risk Research, BRR), departamentul de Științe Epidemiologice (Department for Epidemiological Sciences, DES), din cadrul Agenției pentru Sănătatea Animalelor și a Plantelor (Animal & Plant Health Agency, APHA), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Sunt inginer diplomat în Științe Aplicate, specializarea Biotehnologii Industriale, am finalizat un master în domeniul Științe Inginerești Aplicate, specializarea Biotehnologie și Siguranță Alimentară și un al doilea master în domeniul Biotehnologii, specializarea Biotehnologii în Protecția Mediului. Am continuat activitatea de cercetare, obținând în anul 2014 titlul științific de Doctor în domeniul Inginerie Industrială, urmat de studii post doctorale în Elveția, în domeniul Alimentelor și Produselor Naturale. Nu am o pregătire profesională în matematică iar acest lucru v-ar putea face să vă întrebați cum am ajuns să lucrez într-o agenție guvernamentală, în cadrul unei echipe a cărei activitate are la bază științe matematice. Există un răspuns simplu: bursa EU-FORA.
Bursa EUropean FOod Risk Assessment (EU-FORA) este un program de lucru „learning-by-doing” cu o durată de 12 luni finanțat de EFSA (European Food Safety Authority). Programul face parte din Obiectivul Strategic EFSA de construire a unei comunități europene de capacitate și cunoștințe privind Analiza Riscului. Programul reprezintă o oportunitate unică pentru cercetători și specialiști “early” și “mid-career” în domeniul siguranței și ingineriei alimentare din țări EU și EFTA, de dobândire a unei experiențe în domeniul Analizei Riscului în cadrul unei instituții competente dintr-un Stat Membru, cu capacitate ridicată de evaluare a riscurilor. Activitatea este susținută de un program specific și uniform de formare în domeniul Analizei Riscului, reprezentat dintr-un curs introductiv de trei săptămâni în Parma, la sediul EFSA și mai multe module de pregătire cu o durată de o săptămână desfășurate în Viena, în cadrul Agenției Austriece pentru Sănătate și Securitate Alimentară (AGES), în Berlin, organizat de Institutul Federal German de Evaluare a Riscului (BfR) și în Atena, coordonat de Autoritatea Elenă pentru Alimente (EFET).
În cadrul programului EU-FORA, în fiecare an sunt selectați 15 bursieri. În perioada 2018-2019, grupul a fost format din cercetători și profesioniști cu cu studii în medicină veterinară, agricultură, chimie, biologie, ecotropologie, farmacie, biotehnologie, inginerie și siguranță alimentară, nutriție, biologie marină și toxicologie/ecotoxicologie. Alături de colegii mei am reprezentat diferite instituții din domeniul siguranței alimentare și domenii conexe din Cipru (1), Germania (1), Grecia (3), Italia (1), Portugalia (3), România (3), Spania (1) și UK (2). Am apreciat foarte mult timpul petrecut împreună în calitate de bursieri EU-FORA. Această experiență ne-a ajutat să construim o comunitate de specialiști și deja avem planuri pentru viitoare colaborări. De asemenea, ne-am bucurat împreună de o mulțime de activități în afara programului de lucru. Astfel, am călătorit împreună în locuri deosebite precum Veneția, Cinque Terre sau Florența în Italia, am participat la spectacole de operă în locații legendare precum teatrul (Odeonul) lui Herodes Atticus în aer liber în Atena sau Viena Volksoper în Austria, am avut priveliști uimitoare din turnul TV din Berlin și ne-am bucurat de fiecare clipă a călătoriilor noastre împreună.
Sunt foarte entuziastă gândindu-mă că există întotdeauna oportunitatea de a-mi cultiva cunoștințele deja dobândite și de a-mi îmbunătăți educația științifică. Astfel, până în prezent, am studiat în țări precum Germania, Elveția, Italia sau Brazilia. Lucrând în cadrul unor echipe de cercetare internaționale și interdisciplinare, am avut oportunitatea de a mă dezvolta ca cercetător științific și de a-mi îmbunătăți relațiile profesionale, devenind parte dintr-o comunitate de specialiști în domeniul siguranței alimentare.
Programul meu de lucru EU-FORA intitulat “Creșterea animalelor, lanțul alimentar și analiza riscurilor privind sănătatea publică” a fost dezvoltat de APHA și structurat în patru module diferite care au acoperit o gamă largă de aspecte privind analiza riscurilor. Împreună, toate modulele au asigurat o privire de ansamblu asupra diferitelor metodologii, instrumente și aplicații de analiză a riscurilor. Fiecare modul a fost organizat în diferite activități conexe, abordate pas cu pas. Dr. Rachel Taylor a monitorizat evoluția programului și a gestionat desfășurarea activităților proiectului. Mai mult, diferiți specialiști au fost aleși pentru evaluarea activităților de lucru din cadrul fiecărui modul, în funcție de experiența și relevanța acestora.
Primul modul a urmărit consolidarea cunoștințelor de analiză a riscului dobândite prin formarea EFSA. Acest modul a constat în instuiri și practici în înțelegerea principiilor de bază ale evaluării riscului calitativ și cantitativ, metodologiile acestora și diferitele instrumente utilizate în efectuarea evaluării riscului. În cadrul acestui modul, am participat la conferințe și am urmat cursurile și sesiunile practice privind metodologiile de analiză a riscurilor organizate de Royal Veterinary College, din cadrul cursurilor de Master în Epidemiologie Veterinară, University of London.
Al doilea modul s-a concentrat pe înțelegerea instrumentelor disponibile de clasificare a riscurilor pentru bolile exotice transfrontaliere și modul în care aceste instrumente pot fi încorporate în procesul de luare a deciziilor. Am participat la întâlniri în cadrul grupurilor de lucru guvernamentale și am avut o strânsă colaborare cu Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), ceea ce a facilitat progresul în cadrul acestui modul. Un document privind instrumentele de clasificare a riscurilor pentru bolile animale a fost pregătit pentru a fi trimis spre publicare.
Modulul 3 a abordat diferite modele și tehnici de evaluare a riscurilor, disponibile pentru analiza izolatelor de Salmonella spp. identificate în produse alimentare și corelarea cu cele predominante în apariția salmonelozei umane. În acest scop, a fost realizată o colaborare cu Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) ca parte a programului meu de lucru, ceea ce mi-a permis utilizarea datelor de secvențiere a genomului complet (WGS) privind izolatele de Salmonella din produsele alimentare și cazurile umane. Au fost identificate diferite niveluri de relație genetică care au permis clasarea izolatelor alimentare după ordinea de risc pentru sănătate publică.
Modulul 4 s-a concentrat pe întregul proces de analiză a riscurilor, toți pașii de analiză fiind aplicați în evaluarea unui scenariu de transmitere a paraziților din genul Leishmania, producători de leishmanioză, maladie din rândul bolilor protozoice, care se transmit de la animale la om. A fost analizată probabilitatea de intrare a acestei boli în Marea Britanie. În cadrul acestui modul am lucrat alături de evaluatori de risc cu experiență în domeniu, în vederea dezvoltării căilor de risc pentru agentul patogen de interes. Aceste activități m-au învățat rapid metodologiile de analiză a riscului, aplicate în cadrul situațiilor de evaluare a riscurilor.
Activitatea pe care am desfășurat-o în cadrul grupului BRR mi-a oferit oportunitatea de a beneficia de o atenție deosebită din partea experților în domeniul analizei riscului. Acest lucru mi-a permis să îmi îmbunătățesc cunoștințele și să am încredere în calitatea mea de cercetător în domeniul analizei riscurilor.
În același timp, colegii mi-au oferit o mulțime de sfaturi valoroase în ceea ce privește cele mai interesante locuri de vizitat din Marea Britanie. Fiecare zi de lucru a fost animată de discuții amuzante în timpul pauzei de prânz iar organizarea ieșirilor lunare la pranz ale echipei noastre de lucru mi-au permis să petrec mai mult timp alături de colegi, ceea ce mi-a făcut o deosebită plăcere.
Experiențele mele anterioare în cadrul burselor internaționale m-au învățat să profit la maximum de experiența într-o țară străină. Când eram copil, locuri precum Stonehenge sau Turnul Londrei mi-au hrănit imaginația. Faptul că am putut să vizitez toate aceste locuri în decursul șederii în Marea Britanie m-a învățat să prețuiesc această oportunitate. Mi-a plăcut piața de Crăciun din Winchester și m-am bucurat să mă plimb prin grădinile palatului Hampton Court. M-a impresionat arhitectura maiestuoasă a catedralei din Salisbury și mi-a plăcut orașul-grădină Bath. Monumente unicat precum biblioteca John Rylands din Manchester sau biblioteca Bodleian din Oxford m-au făcut să uit complet de ploile englezești. Am profitat din plin de sfârșiturile de săptămână însorite, experimentând fie un tur cu barca pe pitorescul râu Cam din Cambridge ori vizitând expoziția contemporană în aer liber Chihuly în faimoasa grădină botanică Kew Gardens. Mi-a plăcut Londra pentru atmosfera sa cosmopolită, piețele stradale vibrante, spectacolele de operetă și expozițiile sale de artă.
Programul EU-FORA mi-a permis o cunoaștere rapidă și aprofundată a analizei riscului, alături de grupul de lucru BRR din cadrul APHA. Una dintre cele mai mari contribuții ale bursei EU-FORA pentru cariera mea a fost activitatea de cercetare interdisciplinară. Diversitatea domeniilor de cercetare îmi va oferi suport și o perspectivă complementară în cadrul proiectelor viitoare, iar rețeaua profesională dezvoltată în cadrul acestei burse va acționa ca platformă pentru multe colaborări viitoare."
Detalii suplimentare:
https://www.efsa.europa.eu/en/engage/fellowship