Media

Bisfenol A (BPA) – o problemă pentru sănătatea umană

2023-04-21

Expunerea alimentară la bisfenol A (BPA) este o problemă de sănătate pentru consumatorii din toate grupele de vărstă, au concluzionat experții EFSA într-o nouă re-evaluare.

Într-o evaluare amplă a dovezilor științifice și după contribuția unei consultăru publice, experții EFSA au identificat efecte potențial dăunătoare asupra sistemului imunitar al oamenilor.

Comisia Europeană și autoritățile naționale vor discuta măsurile de reglementare adecvate pentru a urmări sfaturile EFSA.

BPA este o substanță chimică utilizată în combinație cu alte substanțe pentru fabricarea anumitor materiale plastice și rășini.

BPA este folosit, de exemplu, în plasticul policarbonat, un tip de plastic transparent și rigid folosit pentru a face dozatoare de apă, recipiente pentru depozitarea alimentelor și sticle de băuturi reutilizabile. Substanța este, de asemenea, utilizată pentru a produce rășini epoxidice care se găsesc în acoperiri și căptușeli de protecție pentru cutiile și cuvele pentru alimente și băuturi.

Substanțele chimice precum BPA utilizate în recipientele pentru alimente pot migra în cantități foarte mici către alimentele și băuturile pe care le conțin, așa că oamenii de știință de la EFSA le revizuiește în mod regulat siguranța, luând în considerare date noi.

 Articol preluat de aici.