Media

Bacteriile Vibrio din fructele de mare: risc crescut din cauza schimbărilor climatice și a rezistenței antimicrobiene

2024-07-24

Prevalența bacteriilor Vibrio în fructele de mare este de așteptat să crească atât la nivel global, cât și în Europa, din cauza schimbărilor climatice, în special în apele cu salinitate scăzută, potrivit celei mai recente evaluări a EFSA. În plus, rezistența la antibioticele de ultimă generație se găsește din ce în ce mai mult la unele specii de Vibrio.

Oamenii de știință de la EFSA au efectuat o evaluare a aspectelor de sănătate publică ale Vibrio spp legate de consumul de fructe de mare. Vibrionii sunt bacterii acvatice care pot fi găsite în fructele de mare. Unele tulpini sunt patogene și pot provoca gastroenterite sau infecții severe. Într-un raport anterior (CLEFSA), experții EFSA au analizat posibilele efecte pe care le-ar putea avea schimbările climatice asupra unei game largi de probleme legate de siguranța alimentară.

Articol complet aici.