Media

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de obezitate la adolescenți cu 45%

2022-04-13

Nu este un secret faptul că alimentele ultraprocesate nu sunt cea mai sănătoasă opțiune când vine vorba de o dietă echilibrată, dar un nou studiu a aruncat și mai multă lumină asupra riscului de obezitate pe care aceste alimente îl pot prezenta la tineri.

Noi cercetări au descoperit că riscul de obezitate este cu 45% mai mare în rândul adolescenților a căror dietă se bazează pe produse alimentare ultraprocesate, cum ar fi alimente preambalate, cereale îndulcite pentru micul dejun și produse din carne reconstituite.

Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo din Brazilia au descoperit acest lucru folosind date de la peste 3000 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, care au participat la Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din 2011-2016 (NHANES) din Statele Unite.

Ei au împărțit participanții la studiu în trei grupuri în funcție de cantitatea de alimente ultraprocesate consumate. Când i-au comparat pe cei cu cel mai înalt nivel (64% din dieta totală) cu cei cu cel mai scăzut nivel (18,5%), au descoperit că primii aveau cu 45% mai multe șanse de a fi obezi, cu 52% mai multe șanse de a avea obezitate abdominală (exces de grăsime în jurul taliei) și cu 63% mai multe șanse de a avea obezitate viscerală (exces de grăsime pe și în jurul organelor abdominale, inclusiv ficatul și intestinele), care se corelează strâns cu dezvoltarea tensiunii arteriale crescute, a bolii coronariene, diabet zaharat de tip 2, colesterol ridicat și un risc crescut de deces, potrivit studiului.

 Articol complet aici.