Media

Acrilamida: UE se pregătește să stabilească limite

2022-10-19

Legislația europeană privind prezența acrilamidei în alimente urmează să fie reînnoită în 2023. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 20 de ani de la primele studii care au arătat cât de periculoasă este această substanță pentru sănătatea umană. Acrilamida se păstrează în multe alimente (biscuiți, pâine, chipsuri, cafea etc.) atunci când temperatura de gătire depășește 1200C din cauza reacției care apare între zaharuri și aminoacizi.

Acrilamida a fost definită de OMS ca fiind cancerigen și, conform unor studii recente, ar putea deteriora și fibrele nervoase și crește riscul de boli neurodegenerative. Cu toate acestea, datele sunt încă destul de confuze, așa cum a reieșit într-o meta-analiză foarte recentă publicată în Frontiers in Nutrition în 2022, analiză care a implcat peste un milion de oameni.

Până acum, companiile trebuiau să facă tot posibilul pentru a scădea nivelurile de acrilamidă și a se alinia la valorile de referință definite în 2018 (adică a fost aplicat principiul ALARA, As Low As Reasonably Achievable). Cu toate acestea, până acum, dacă vreo companie trecea peste acest nivel, nu existau consecințe.

Conform testelor efectuate în ultimii ani, concentrațiile de acrilamidă au variat de la 50 la 7 000 ppb, în ​​funcție de rețete, condiții de gătit și tipul de făină utilizat. Odată cu modificările viitoare, această variabilitate va trebui redusă, deoarece va fi definit un nivel maxim admis și valorile optime de referință pe care companiile ar trebui să se angajeze să le atingă vor fi probabil reduse. În cazul încălcării limitelor, se vor percepe penalități și alte măsuri.

Articol preluat de aici.