Media

Știința viitorului – Eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România și Ministerul Educației

2022-06-13

În zilele de 8 și 9 iunie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România, alături de Ministerul Educației – România, a organizat la Muzeul Național de Geologie un eveniment dedicat tinerilor liceeni din București care doresc să urmeze o carieră universitară în domeniul tehnic.

Evenimentul, intitulat ’’Știința viitorului’’,  a reunit peste 600 de liceeni care au interacționat cu reprezentanți ai institutelor naționale de cercetare prin intermediul materialelor și micilor demonstrații tehnice pregătite special pentru ei.

În cadrul acestui eveniment, institutul nostru, IBA București, a prezentat gama proprie de produse aglutenice, înscriindu-se în tematica evenimentului cu privire la noile tehnologii – siguranța și securitatea nutrițională precum și dieta personalizată.

De asemenea, în contextul regândirii întregului lanț de aprovizionare, proces promovat de strategia Farm to fork,  și construirea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social și economic, institutul nostru venit în întâmpinarea tinerilor liceeni cu un instrument inteligent de monitorizare a terenurilor agricole deja cultivate. Astfel, prin intermediul proiectul INSAC- AGRIS, elevilor li s-a prezentat o dronă capabilă să capteze imagini de la sol ale câmpurilor cultivate. Proiectul INSAC-AGRIS își propune să dezvolte un sistem integrat și un serviciu capabil să coreleze sistemele de achiziție de date de la nivelul solului, al plantelor și aerian, anticipând proprietățile culturii din imagistica aeriană. Datele previzionate vor putea declanșa o aplicare micro-diferențiată sau corectivă a aditivilor sau irigării, în scopul obținerii unui singur sistem de precizie pentru un randament optim de recoltare.

Concentrat pe al ’’șaselea val al inovării’’, ’’Știința viitorului’’ s-a înscris în seria evenimentelor europene dedicate tineretului care au scopul de a-i încuraja pe aceștia să pună întrebări, să interacționeze cu oameni de știință, pentru a construi un viitor mai bun, bazat pe inovare și digitalizare.