Proiecte

Reutilizarea sub-produselor pentru obținerea de ingrediente durabile și sănătoase și noi concepte alimentare (Up4Food)

2024-07-15

Contract:

nr. 31/2024 Denumirea Programului din

Beneficiar:

IBA Bucuresti

Contract nr. 31/2024

Denumirea Programului din PN IV: Programul 5.8. - Cooperare europeană și internațională

Tip proiect: ERANET

Autoritatea Contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)

Contractor: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București

Perioadă de implementare: 01.03.2024-31.12.2026

Buget: 990.000 lei

Rezumat:

Proiectul Up4Food va furniza cunoștințe privind îmbunătățirea utilizării resurselor alimentare prin aplicarea unei abordări sistematice pentru a revalorifica sub-produsele din industria de procesare a semințelor oleaginoase. Up4Food va explora diverse tehnologii pentru a extrage și a îmbunătăți ingredientele nutritive și funcționale din sub-produse și va investiga aspectele tehnologice, nutriționale și de siguranță ale implementării acestor ingrediente în diferite concepte alimentare. Prin proiectul Up4Food se va obține o perspectivă asupra barierelor și posibilităților de aplicabilitate a noilor ingrediente în industria alimentară. Prin implicarea utilizatorilor finali, Up4Food va obține informații despre percepțiile și acceptabilitatea consumatorilor. Toate ingredientele și conceptele alimentare vor fi dezvoltate cu accent pe aspecte de durabilitate și prin evaluarea ciclului de viață și analize ale fluxului de materiale. Proiectul își propune să ofere noi oportunități actorilor din sectorul alimentar pentru dezvoltarea unei game mai largi de produse și concepte alimentare sănătoase și sustenabile pe piața europeană și să aibă un impact pozitiv asupra sănătății consumatorilor.

Responsabil proiect: Alina Culetu

Rezultate proiect Faza 1- 2024