Formular satisfacție clienți aici.
Resursă umană: 6 chimiști și ingineri chimiști dintre care 1 CSII, 2 CSIII și 3
ingineri chimiști; 2 tehnicieni.
Echipamente de laborator din Laboratoarele Chimia Alimentului și Biochimie
Coloidală
Servicii de cercetare, de testare și etichetare:
- Determinarea valorii energetice, a valorii nutriționale, servicii de etichetare;
- Determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic;
- Determinarea capacității antioxidante totale;
- Cercetări privind influenţa aditivilor (enzime, gluten, amidon) asupra calităţii făinurilor;
- Cercetări privind diversificarea materiilor prime pentru industria de panificaţie;
- Cercetări privind comportarea reologică a aluatului folosind sistemul complex Mixolab;
- Cercetări privind determinarea proprietăților reologice ale aluatului utilizând Farinograful, Extensograful, sistem Mixolab, și Alveograful;
- Cercetări privind tranziţiile termice în produse alimentare prin calorimetrie cu scanare diferenţială (parametrii studiați: temperatura de gelatinizare a amidonului, entalpie, studii de retrogradare);
- Cercetări privind analiza amidonului deteriorat prin SDmatic (metodă amperometrică);
- Crearea de produse alimentare cu potențial funcțional, care pot fi consumate zilnic, pe scară largă, așa cum este cazul produselor de panificație prin adăugarea unor ingrediente funcționale;
- Îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre alimentare, minerale, grăsimi nesaturate etc.;
- Diminuarea conţinutului în zahar, grăsimi saturate, sare etc.;
- Înlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanățatii umane (de exemplu, zahărul înlocuit de îndulcitori cu indice glicemic mic);
- Dezvoltarea de produse de panificație cu potențial funcțional prin valorificarea unor subproduse și deșeuri;
- Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi;
- Efectul unor aditivi asupra proprietăților de gelifiere și proprietăților termice ale amidonului (retrogradarea amidonului);
- Stabilirea termenului de valabilitate al pâinii;
- Influența procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat;
- Bancă de date nutrițională a produselor de panificație de pe piață.
| Laborator Chimia alimentului |
| |
Nr. crt. | Denumire analiză |
1. | Aciditate titrabilă |
2. | Aciditate expr. în acid oleic/indice de aciditate |
3. | Alcalinitate |
4. | Azot ușor hidrolizabil |
5. | Concentrație alcoolică (alcool etilic, băuturi alcoolice, produse hidroalcoolice cu propolis) |
6. | pH |
7. | Conținut de NaCl |
8. | Cenușă totală |
9. | Cenușă insolubilă în HCl |
10. | Colagen |
11. | Comportare la fierbere (paste făinoase) |
12. | Densitate (vin, băuturi alcoolice, ulei vegetal) |
13. | Determinarea indicelui de plutire la porumb |
14. | Determinarea absorbției apei și a proprietăților reologice utilizând farinograful (făină de grâu, grau) |
15. | Determinarea proprietăților reologice, utilizând alveograful (făină de grâu, grau) |
16. | Determinarea proprietăților reologice, utilizând extensograful (făină de grâu, grau) |
17. | Determinarea proprietăților reologice, utilizând amilograful (făină de grâu) |
18. | Determinarea procentuală de impurități și categorii de impurității (cereale) |
19. | Elasticitate (paine) |
20. | Extract sec total (băuturi alcoolice si nealcoolice, suplimente) |
21. | Extract apos |
22. | Fibră brută |
23. | Granulozitate |
24. | Gluten umed mecanic |
25. | Grasime |
26. | Identificare amidon |
27. | Indice de cădere |
28. | Indice de deformare gluten |
29. | Indice de sedimentare Zeleny |
30. | Indice de iod |
31. | Indice de peroxid |
32. | Indice de saponificare |
33. | Iodat de potasiu (sare alimentara) |
34. | Masă hectolitrică |
35. | Masă netă, proporție componenți |
36. | Masă capsulă suplimente alimentare |
37. | Masă conținut capsulă suplimente alimentare |
38. | pH |
39. | Proprietăți organoleptice |
40. | Porozitate (paine) |
41. | Proteina |
42. | Putere de creștere drojdie de panificație |
43. | Reacția Kreiss |
44. | Sticlozitate |
45. | Substanță uscată solubilă |
46. | Umiditate |
47. | Valoare energetică |
48. | Valoare nutrițională |
49. | Volum (paine) |
50. | Zahăr |