Resursă umană: 6 chimiști și ingineri chimiști dintre care 1 CSII, 2 CSIII și 3
ingineri chimiști; 2 tehnicieni.
Echipamente de laborator din Laboratoarele Chimia Alimentului și Biochimie
Coloidală
Servicii de cercetare, de testare și etichetare:
- Determinarea valorii energetice, a valorii nutriționale, servicii de etichetare;
- Determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic;
- Determinarea capacității antioxidante totale;
- Cercetări privind influenţa aditivilor (enzime, gluten, amidon) asupra calităţii făinurilor;
- Cercetări privind diversificarea materiilor prime pentru industria de panificaţie;
- Cercetări privind comportarea reologică a aluatului folosind sistemul complex Mixolab;
- Cercetări privind determinarea proprietăților reologice ale aluatului utilizând Farinograful, Extensograful, sistem Mixolab, și Alveograful;
- Cercetări privind tranziţiile termice în produse alimentare prin calorimetrie cu scanare diferenţială (parametrii studiați: temperatura de gelatinizare a amidonului, entalpie, studii de retrogradare);
- Cercetări privind analiza amidonului deteriorat prin SDmatic (metodă amperometrică);
- Crearea de produse alimentare cu potențial funcțional, care pot fi consumate zilnic, pe scară largă, așa cum este cazul produselor de panificație prin adăugarea unor ingrediente funcționale;
- Îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre alimentare, minerale, grăsimi nesaturate etc.;
- Diminuarea conţinutului în zahar, grăsimi saturate, sare etc.;
- Înlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanățatii umane (de exemplu, zahărul înlocuit de îndulcitori cu indice glicemic mic);
- Dezvoltarea de produse de panificație cu potențial funcțional prin valorificarea unor subproduse și deșeuri;
- Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi;
- Efectul unor aditivi asupra proprietăților de gelifiere și proprietăților termice ale amidonului (retrogradarea amidonului);
- Stabilirea termenului de valabilitate al pâinii;
- Influența procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat;
- Bancă de date nutrițională a produselor de panificație de pe piață.
Analize de laborator | Matrici alimentare / Metode de lucru | Autorizare ANSVSA | Acreditare RENAR |
Laborator Chimia alimentului | |||
Alcool metilic, alcooli superiori, esteri | Alcool etilic și băuturi alcoolice | DA | - |
Concentrație alcoolică | Alcool etilic şi băuturi alcoolice, vin, oţet, bere, produse din legume şi fructe /SR13355-3:2005, SR184-2:2010, STAS6182/6-70 | DA | DA |
Densitate | Vin și băuturi alcoolice | DA | - |
Dioxid de sulf liber | Vin | DA | - |
Extract sec total | Vin | DA | - |
Dioxid de sulf total | Vin, Zahăr | DA | - |
Colorație în soluție | Zahăr | DA | - |
Polarizație (zaharoză) | Zahăr | DA | - |
Extract solubil | Cafea, ceai | DA | - |
Alcalinitate | Produse alimentare | DA | - |
Aciditate titrabilă | Seminţe agricole, grâu pentru consum, făină de grâu, produse măcinate, pâine, produse de franzelărie şi specialităţi de panificaţie, paste făinoase, produse dulci, lapte, produse lactate, margarină, uleiuri şi grăsimi vegetale / SR 90:2007, SR 91:2007, SR EN ISO 660:2009, SR ISO 1740:2008, SR ISO 6092:2008, STAS 6283/3-76, STAS 756/3-85, SR 2213-22:2009, SR 2213- 22:2009/C91:2012 | DA | DA |
pH | Produse alimentare | DA | - |
Conținut de NaCl | Produse alimentare | DA | - |
Cenușă totală, cenușă insolubilă în HCl | Cereale şi produse cerealiere, produse de panificaţie, patiserie, biscuiţi, paste făinoase, făină, leguminoase şi produse derivate, produse dulci / SR 2213-6:2009, SR 877:1996, SR 90:2007, SR 91:2007, SR EN ISO 2171:2010, STAS 1227/3-90, STAS 756/3-85 | DA | DA |
Substanţe proteice - metoda de referință | Produse dulci, carne şi preparate din carne, produse cerealiere de morărit şi panificaţie, biscuiţi, paste, făină de grâu, cereale şi leguminoase, lapte şi produse din lapte / SR 13013-3:1994, SR 2213-17:2009, SR 90:2007, SR 91:2007, SR EN ISO 20483:2014, SR EN ISO 8968-1:2014, SR ISO 937:2007, STAS 1227/3-90 | DA | DA |
Substanţe proteice - metoda Dumas | Produse alimentare | DA | - |
Substanţe grase (conţinut de grăsime) | Seminţe oleaginoase, concentrate alimentare, cereale şi produse cerealiere măcinate, produse de panificaţie, de patiserie, napolitane, grisine, biscuiţi, uleiuri şi grăsimi vegetale, produse dulci, carne şi produse din carne / SR EN ISO 11085:2010, SR 2213- 11:2007, SR 91:2007, SR EN ISO 659:2009, SR EN ISO 734-1:2007, SR EN ISO 734-2:2010, STAS 1227/3-90, SR 8613-5:2009 | DA | DA |
Indice de cădere | Grâu și făină de grâu / | DA | DA |
Determinarea absorbției apei | Făina de grâu / | DA | DA |
Granulozitate (finețe) | Făina de grâu | DA | - |
Gluten umed Mecanic | Grâu și făină de grâu / SR 90:2007, SR EN ISO 21415-1:2007, C91:2008, SR EN ISO 21415-2:2008, ICC 155 | DA | DA |
Indice de deformare gluten | Grâu și făinuri de grâu , secară, triticale | DA | - |
Indice Zeleny | Făină de grâu | DA | - |
Sticlozitate | Grâu, seminţe agricole /STAS 6283/2-84 | DA | DA |
Elasticitate | Pâine, produse de franzelărie şi | DA | DA |
Porozitate | Pâine, produse de franzelărie şi | DA | DA |
Volum | Pâine, produse de franzelărie şi specialităţi de panificaţie / SR 91:2007 | DA | DA |
Fibră brută | Nutrețuri şi şroturi oleaginoase / SR EN ISO 6865:2002 | DA | DA |
Fibre alimentare totale | Produse alimentare | DA | - |
Fibre alimentare solubile și insolubile | Produse alimentare | DA | - |
Comportament la fierbere | Paste făinoase | DA | - |
Masa netă, proporție componenți | Produse alimentare | DA | - |
Proprietăți organoleptice | Seminţe pentru consum, grâu, pâine, | DA | DA |
Putere de creștere | Drojdie de panificație | DA | |
Colagen | Preparate din carne | DA | - |
Azot ușor hidrolizabil | Carne și preparate din carne | DA | - |
Reacția Kreis | Carne și preparate din carne | DA | |
Reacția Kreis | Uleiuri și grăsimi vegetale | DA | |
Densitate | Ulei vegetal | DA | - |
Indice de iod | Uleiuri și grăsimi vegetale | DA | - |
Indice de peroxid | Uleiuri și grăsimi vegetale | DA | - |
Indice de peroxid | Produse agroalimetare | DA | - |
Indice de saponificare | Uleiuri și grăsimi vegetale | DA | - |
Iodat de potasiu | Sare alimentară | DA | - |
Substanța uscată solubilă Refractometric | DA | ||
Umiditate - metoda de referință | Produse alimentare / SR 110-3:2005, SR 2213-4:2007, SR 6124-1:2009, SR 8613-1:2009, SR 90:2007, SR 91:2007, SR EN ISO 5537:2005, SR EN ISO 712:2010, STAS | DA | DA |
Umiditate - metoda alternativă | Produse alimentare | DA | - |
Umiditate - metoda de referință | Produse alimentare | DA | - |
Conţinut de zahăr | Cereale şi produse cerealiere, produse de panificaţie, patiserie şi napolitane, biscuiţi, produse dulci / SR 2213-12:2009, SR 91:2007, STAS 1227/3-90 | DA | DA |
Analize de laborator | Matrici alimentare / Metode de lucru | Autorizare ANSVSA | Acreditare RENAR |
Laborator Biochimie Coloidală | |||
Determinarea absorbției apei | Făină de grâu | DA | DA |
Determinarea proprietăților | Făină de grâu | - | - |
Determinarea proprietăților | Făină de grâu | DA | - |
Determinarea proprietăților | Grâu | DA | - |
Determinarea proprietăților | Făină de grâu | DA | - |