Servicii

Laboratorul Chimia Alimentului și Laboratorul Biochimie Coloidală - Tel. 0756 06 90 57

2020-01-30

  Descarcă formular comandă

Resursă umană: 6 chimiști și ingineri chimiști dintre care 1 CSII, 2 CSIII și 3
ingineri chimiști; 2 tehnicieni.
Echipamente de laborator din Laboratoarele Chimia Alimentului și Biochimie
Coloidală

Servicii de cercetare, de testare și etichetare:

  •  Determinarea valorii energetice, a valorii nutriționale, servicii de etichetare;
  •  Determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic;
  •  Determinarea capacității antioxidante totale;
  •  Cercetări privind influenţa aditivilor (enzime, gluten, amidon) asupra calităţii făinurilor;
  •  Cercetări privind diversificarea materiilor prime pentru industria de panificaţie;
  •  Cercetări privind comportarea reologică a aluatului folosind sistemul complex Mixolab;
  •  Cercetări privind determinarea proprietăților reologice ale aluatului utilizând Farinograful, Extensograful, sistem Mixolab, și Alveograful;
  •  Cercetări privind tranziţiile termice în produse alimentare prin calorimetrie cu scanare diferenţială (parametrii studiați: temperatura de gelatinizare a amidonului, entalpie, studii de retrogradare);
  •  Cercetări privind analiza amidonului deteriorat prin SDmatic (metodă amperometrică);
  •  Crearea de produse alimentare cu potențial funcțional, care pot fi consumate zilnic, pe scară largă, așa cum este cazul produselor de panificație prin adăugarea unor ingrediente funcționale;
  •  Îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre alimentare, minerale, grăsimi nesaturate etc.;
  •  Diminuarea conţinutului în zahar, grăsimi saturate, sare etc.;
  •  Înlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanățatii umane (de exemplu, zahărul înlocuit de îndulcitori cu indice glicemic mic);
  •  Dezvoltarea de produse de panificație cu potențial funcțional prin valorificarea unor subproduse și deșeuri;
  •  Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi;
  •  Efectul unor aditivi asupra proprietăților de gelifiere și proprietăților termice ale amidonului (retrogradarea amidonului);
  •  Stabilirea termenului de valabilitate al pâinii;
  •  Influența procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat;
  •  Bancă de date nutrițională a produselor de panificație de pe piață. 

Laborator Biochimie Coloidală

 

https://erris.gov.ro/Colloidal-Biochemistry-Laborator

Analiza laborator

Matrici alimentare

Autorizatie

ANSVSA

Acreditare

RENAR

Determinarea absorbției apei și a proprietăților reologice utilizând Farinograful

Făină de grâu

 

DA

DA

Determinarea vâscozității făinii utilizând Amilograful

Făină de grâu

 

-

-

Determinarea proprietăților reologice utilizând Alveograful (făina de grâu)

Făină de grâu

 

DA

-

Determinarea proprietăților reologice utilizând Alveograful (grâu)

Grâu

 

DA

-

Determinarea proprietăților reologice utilizând Extensograful

Făină de grâu

 

DA

-

 

 

Laboratorul de analize fizico-chimice

Aciditate

Aciditate titrabila (conserve)

Alcalinitate

Alveograma

Cenusa

Cenusa insolubila in HCl

Concentratia alcoolica

Corpuri straine

Densitate (bauturi alcoolice)

Elasticitate (paine)

Extensograma

Extract sec (bauturi alcoolice)

Farinograma

Fibra bruta

Gluten umed mecanic

Granulozitate

Grasime

Indice de cadere

Indice de deformare

Indice de iod

Indice de peroxid

Indice de sedimentare

Iod total

Masa hectolitrica

Patulina

Porozitate (paine)

Proprietati organoleptice

Proteina Infratec

Proteina Kjeldahl

pH

Putere de crestere (drojdie de bere)

Raport solid/masa neta (conserve)

Reactia Kreiss

Sare

Sticlozitate

Substanta uscata solubila

Umiditate

Valoare energetica

Volum (prod. panificatie)

Zahar