Servicii

Laboratorul Chimia Alimentului și Laboratorul Biochimie Coloidală - Tel. 0756 06 90 57

2023-05-02

Descarcă formular comandă

Formular satisfacție clienți aici.

Resursă umană: 6 chimiști și ingineri chimiști dintre care 1 CSII, 2 CSIII și 3
ingineri chimiști; 2 tehnicieni.
Echipamente de laborator din Laboratoarele Chimia Alimentului și Biochimie
Coloidală

Servicii de cercetare, de testare și etichetare:

  •  Determinarea valorii energetice, a valorii nutriționale, servicii de etichetare;
  •  Determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic;
  •  Determinarea capacității antioxidante totale;
  •  Cercetări privind influenţa aditivilor (enzime, gluten, amidon) asupra calităţii făinurilor;
  •  Cercetări privind diversificarea materiilor prime pentru industria de panificaţie;
  •  Cercetări privind comportarea reologică a aluatului folosind sistemul complex Mixolab;
  •  Cercetări privind determinarea proprietăților reologice ale aluatului utilizând Farinograful, Extensograful, sistem Mixolab, și Alveograful;
  •  Cercetări privind tranziţiile termice în produse alimentare prin calorimetrie cu scanare diferenţială (parametrii studiați: temperatura de gelatinizare a amidonului, entalpie, studii de retrogradare);
  •  Cercetări privind analiza amidonului deteriorat prin SDmatic (metodă amperometrică);
  •  Crearea de produse alimentare cu potențial funcțional, care pot fi consumate zilnic, pe scară largă, așa cum este cazul produselor de panificație prin adăugarea unor ingrediente funcționale;
  •  Îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre alimentare, minerale, grăsimi nesaturate etc.;
  •  Diminuarea conţinutului în zahar, grăsimi saturate, sare etc.;
  •  Înlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanățatii umane (de exemplu, zahărul înlocuit de îndulcitori cu indice glicemic mic);
  •  Dezvoltarea de produse de panificație cu potențial funcțional prin valorificarea unor subproduse și deșeuri;
  •  Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi;
  •  Efectul unor aditivi asupra proprietăților de gelifiere și proprietăților termice ale amidonului (retrogradarea amidonului);
  •  Stabilirea termenului de valabilitate al pâinii;
  •  Influența procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat;
  •  Bancă de date nutrițională a produselor de panificație de pe piață. 

 

 

Laborator Chimia alimentului

 

https://erris.gov.ro/Food-Chemistry-Laboratory

Nr. crt.

Denumire analiză

1.

Aciditate titrabilă

2.

Aciditate expr. în acid oleic/indice de aciditate

3.

Alcalinitate

4.

Azot ușor hidrolizabil

5.

Concentrație alcoolică (alcool etilic, băuturi alcoolice, produse hidroalcoolice cu propolis)

6.

pH

7.

Conținut de NaCl

8.

Cenușă totală

9.

Cenușă insolubilă în HCl

10.

Colagen

11.

Comportare la fierbere (paste făinoase)

12.

Densitate (vin, băuturi alcoolice, ulei vegetal)

13.

Determinarea indicelui de plutire la porumb

14.

Determinarea absorbției apei și a proprietăților reologice utilizând farinograful (făină de grâu, grau)

15.

Determinarea proprietăților reologice, utilizând alveograful (făină de grâu, grau)

16.

Determinarea proprietăților reologice, utilizând extensograful (făină de grâu, grau)

17.

Determinarea proprietăților reologice, utilizând amilograful (făină de grâu)

18.

Determinarea procentuală de impurități și categorii de impurității (cereale)

19.

Elasticitate (paine)

20.

Extract sec total (băuturi alcoolice si nealcoolice, suplimente)

21.

Extract apos

22.

Fibră brută

23.

Granulozitate

24.

Gluten umed mecanic

25.

Grasime

26.

Identificare amidon

27.

Indice de cădere

28.

Indice de deformare gluten

29.

Indice de sedimentare Zeleny

30.

Indice de iod

31.

Indice de peroxid

32.

Indice de saponificare

33.

Iodat de potasiu (sare alimentara)

34.

Masă hectolitrică

35.

Masă netă, proporție componenți

36.

Masă capsulă suplimente alimentare

37.

Masă conținut capsulă suplimente alimentare

38.

pH

39.

Proprietăți organoleptice

40.

Porozitate (paine)

41.

Proteina

42.

Putere de creștere drojdie de panificație

43.

Reacția Kreiss

44.

Sticlozitate

45.

Substanță uscată solubilă

46.

Umiditate

47.

Valoare energetică

48.

Valoare nutrițională

49.

Volum (paine)

50.

Zahăr