Resursă umană: 6 chimiști și ingineri chimiști dintre care 1 CSII, 2 CSIII și 3
ingineri chimiști; 2 tehnicieni.
Echipamente de laborator din Laboratoarele Chimia Alimentului și Biochimie
Coloidală
Servicii de cercetare, de testare și etichetare:
- Determinarea valorii energetice, a valorii nutriționale, servicii de etichetare;
- Determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic;
- Determinarea capacității antioxidante totale;
- Cercetări privind influenţa aditivilor (enzime, gluten, amidon) asupra calităţii făinurilor;
- Cercetări privind diversificarea materiilor prime pentru industria de panificaţie;
- Cercetări privind comportarea reologică a aluatului folosind sistemul complex Mixolab;
- Cercetări privind determinarea proprietăților reologice ale aluatului utilizând Farinograful, Extensograful, sistem Mixolab, și Alveograful;
- Cercetări privind tranziţiile termice în produse alimentare prin calorimetrie cu scanare diferenţială (parametrii studiați: temperatura de gelatinizare a amidonului, entalpie, studii de retrogradare);
- Cercetări privind analiza amidonului deteriorat prin SDmatic (metodă amperometrică);
- Crearea de produse alimentare cu potențial funcțional, care pot fi consumate zilnic, pe scară largă, așa cum este cazul produselor de panificație prin adăugarea unor ingrediente funcționale;
- Îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre alimentare, minerale, grăsimi nesaturate etc.;
- Diminuarea conţinutului în zahar, grăsimi saturate, sare etc.;
- Înlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanățatii umane (de exemplu, zahărul înlocuit de îndulcitori cu indice glicemic mic);
- Dezvoltarea de produse de panificație cu potențial funcțional prin valorificarea unor subproduse și deșeuri;
- Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi;
- Efectul unor aditivi asupra proprietăților de gelifiere și proprietăților termice ale amidonului (retrogradarea amidonului);
- Stabilirea termenului de valabilitate al pâinii;
- Influența procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat;
- Bancă de date nutrițională a produselor de panificație de pe piață.
Laborator Biochimie Coloidală
| |||
Analiza laborator | Matrici alimentare | Autorizatie ANSVSA | Acreditare RENAR |
Determinarea absorbției apei și a proprietăților reologice utilizând Farinograful | Făină de grâu
| DA | DA |
Determinarea vâscozității făinii utilizând Amilograful | Făină de grâu
| - | - |
Determinarea proprietăților reologice utilizând Alveograful (făina de grâu) | Făină de grâu
| DA | - |
Determinarea proprietăților reologice utilizând Alveograful (grâu) | Grâu
| DA | - |
Determinarea proprietăților reologice utilizând Extensograful | Făină de grâu
| DA | - |
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aciditate |
Aciditate titrabila (conserve) |
Alcalinitate |
Alveograma |
Cenusa |
Cenusa insolubila in HCl |
Concentratia alcoolica |
Corpuri straine |
Densitate (bauturi alcoolice) |
Elasticitate (paine) |
Extensograma |
Extract sec (bauturi alcoolice) |
Farinograma |
Fibra bruta |
Gluten umed mecanic |
Granulozitate |
Grasime |
Indice de cadere |
Indice de deformare |
Indice de iod |
Indice de peroxid |
Indice de sedimentare |
Iod total |
Masa hectolitrica |
Patulina |
Porozitate (paine) |
Proprietati organoleptice |
Proteina Infratec |
Proteina Kjeldahl |
pH |
Putere de crestere (drojdie de bere) |
Raport solid/masa neta (conserve) |
Reactia Kreiss |
Sare |
Sticlozitate |
Substanta uscata solubila |
Umiditate |
Valoare energetica |
Volum (prod. panificatie) |
Zahar |