- Prezentare generala, Compozitie, proprietati
- Conditii de calitate
- Recoltare, depozitare
- Conditii de igiena (HACCP)
1 zi = 8 ore
2 zile
min 2 zile
1 - 2 zile
1 zi - 8 ore
1 zi - 8 ore
ANUNȚ IMPORTANT!
Modulul 1 – Notificarea, prezentarea și promovarea suplimentelor alimentare
Curs 1. Dosar notificare – prezentarea procedurii de notificare/cadrul legal; pregătirea dosarului de notificare; documentele necesare; evaluarea documentației și recomandări; demonstrație practică.
Curs 2. Mențiuni de sănătate – reglementări europene și legislație națională; autorități responsabile și atribuții; responsabilități operatori; restricții versus flexibilitate în formulare; EuRegister – aplicație practică; studii de caz – mențiuni în pending la plantele medicinale și aromatice.
Curs 3. Etichetare și publicitate – cadru legislativ, reglementări europene și naționale; întocmirea etichetei (informații obligatorii și voluntare); gestionare propuneri de mențiuni venite din partea operatorilor; mențiuni nutriționale vs declarația nutrițională; realizare material publicitar (text, imagistică, simboluri) – studii de caz (așa Da, așa NU).
Modulul 2 – Calitatea și siguranța suplimentelor alimentare
Curs 1. Calitate și siguranță alimentară la plante și extracte vegetale – cerințe specifice de calitate și siguranță alimentară la materii prime și produse finite; implementarea principiilor HACCP; contaminarea fizică, chimică și biologică; frauda alimentară (falsificare/adulterare/substituție); riscuri pentru consumul uman (efectul ingerării de: microorganisme patogene; micotoxine, metale grele, reziduuri de pesticide, compuși biochimici/metaboliți secundari toxici); precauții la administrare și avertizarea consumatorilor.
Curs 2. Produsele stupului – alimente și ingrediente în suplimente; caracterizare generală (colectură/secreție); reglementări europene și legislatie națională; condiții de calitate pentru produsele apicole (standarde naționale și internaționale); cerințe de siguranță la produsele stupului (contaminanți, antibiotice, compuși toxici, fraudă alimentară); mențiuni de sănătate; riscuri asociate consumului (alergii) și avertizarea consumatorilor.
Curs 3. Recunoașterea mutuală – convenții semnate de România înainte de aderarea la UE; cerințele Regulamentului (CE) 764/2008 de stabilire a unor proceduri de aplicare a anumitor norme tehnice naționale pentru produsele comercializate în mod legal, în alt stat membru; situația substanțelor de graniță; liste de ingrediente permise, limitate sau interzise în suplimente alimentare; atitudinea autorităților competente din statele membre privind recunoașterea mutuală; aplicarea recunoașterii reciproce la suplimente alimentare – studii de caz.
Modulul 3 – Ingrediente alimentare utilizate în suplimentele alimentare
Curs 1. Aditivi alimentari – definiții, categorii și domenii de utilizare; reglementări; aport zilnic acceptat, limite maxime admise, quantum satis; liste comunitare; evaluarea siguranței alimentare; cerințe suplimentare la etichetare și grupe de consumatori vulnerabili; condiții de utilizare a aditivilor alimentari în suplimente alimentare; studii de caz: matricile solide și lichide (siropuri, soluții buvabile).
Curs 2. Arome și coloranți alimentari – tipuri de arome și coloranți alimentari; specificul și diferența dintre aromele naturale și sintetice; reglementări specifice; substanțe/compuși aromatici cu potențial toxic și alergen; cerințe specifice la etichetare; atenționări și avertizări obligatorii; limitări de utilizare în funcție de matrici și categorii de produse.
Curs 3. Ingrediente Novel Food – definiție și categorii; cadru legal; autorități și atribuții; stabilirea statutului NF; Novel Food Catalogue; Lista comunitară a NF autorizate; procedura de consultare în cazul statutului incert; întocmire dosar tehnic; procedură autorizare NF; conținutul dosarului de autorizare; studii de caz: preparatele din cânepă și CBD; apilarnil; zeolit.
LECTORI
CS II dr. biolog T. Onisei; CS II dr. biochimist C. Mateescu; CS III dr. ing Adina Răducanu; CS I ing. dr. F. Constantinescu; CS psiholog Manuela Rascol; ing. Mariana Mihăilă; ing. Ion Buzoianu; ing. Ovidiu Marculescu; Adelina Teodorescu
ORGANIZATORI
LOCUL DE DESFĂȘURARE A CURSURILOR
Sediul INCDBA-IBA din str. Dinu Vintilă nr. 6, sector 2, București
* În funcție de numărul solicitanților se stabilește tematica și se face programarea următorului curs, conform regulii „primul venit, primul servit”.
** Pentru asigurarea dialogului dintre cursanți și lectori în timpul sesiunilor interactive, numărul de cursanți nu va depăși 10 persoane/grupă.
*** În cazul în care există solicitări pentru grupe de minim 8 cursanți, cursurile se pot desfășura și la sediul întreprinderii, adăugându-se costurile de transport și cazare dacă locul de desfășurare nu se află în București sau împrejurimi.
ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
În ce constă programul?
De ce să urmezi acest program?
Cui se adresează cursurile?
Ce buget trebuie alocat?
Plata se va face in contul: RO28OTPV560001148434RO01, OTP Bank Romania S.A.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare
Nr. inreg. Reg.Com.: J40/4350/2011
CUI: RO27285465
Sediul: Str. Dinu Vintila nr 6, Bucuresti, sect. 2
Dupa plata cursurilor se va emite factura fiscala. Va rugam sa ne transmiteti datele de facturare!
* Taxa va fi virată în contul IBA cu minim 3 zile înainte de începerea sesiunii pentru care cursantul s-a înscris.
* Programul include pauză de masă și cafea, precum și un set de materiale informative.
Ce conține dosarul de înscriere?
Cui mă adresez pentru înscriere și întrebări?
Persoane de contact din cadrul SNPMAPS
Manuela Rascol – manuela.rascol@gmail.com;
Ion Buzoianu – cursuri.snpmaps@gmail.com