Servicii

Laborator Nutriție Umană şi Staţia Experimentări Pilot Procesare Legume-Fructe

2020-02-03

Resursă umană: 4 ingineri chimiști dintre care 2 CSII și 2 ingineri industria alimentară; 1 tehnician.

Echipamente Laborator Nutriție Umană și Stație Experimentări Pilot Procesare Legume-Fructe.

Nr.

Echipament (selecţie)

Activități

1.

Refractometru ABBE cu accesorii

Patulina din
sucul și piureul
de mere

2.

Balanţă analitică Mettler – Toledo AB 204

3.

Baie cu ultrasunete ”Ultrawave” cu accesorii

4.

Evaporator rotativ Buchi cu accesorii

5.

Detector tip ”Evaporative Light Scattering” ELSD 800 cu accesorii; CHROM- 64210 Software pentru controlul instrumentului, diagnostic, achiziţie şi procesare a datelor – CROMQUEST 4.

6.

Bloc de încălzire cu sistem de conc. a probei în atmosferă de gaz inert

7.

Omogenizator cu accesorii

8.

pH-METRU – portabil, Windaus, Model WinLab Profi- Box- Set 1

9.

Agitator tip ”Vortex”, Windaus-Heidolph Multi Reax

10.

Baie de apă, Selecta Model Precisdig

11.

Agitator magnetic cu încălzire, Selecta, model Agimatic E

12.

Sistem de purificare a apei pentru HPLC – ELGA

13.

Cromatograf de lichide de înaltă performanţă

14.

Etuvă de laborator cu convecţie forţată – BINDER

15.

Spectrofotometru UV-VIS, JASCO, V550 cu accesorii

16.

Baie de apă cu agitare

17.

Baie de nisip

18.

Multimetru de laborator

19.

Moară de laborator RETSCH cu accesorii

20.

Spectrometru de masă cu cuadrupol pentru HPLC

21.

Generator de azot pentru spectrometru de masă cu monocuadrupol HPLC

22.

Recirculator de apă

23.

Agitator cu role, viteză reglabilă

24.

Manta de încălzire, 2-5 L (2)

25.

Sursă de curent neîntreruptibilă (UPS), monofazat

26.

Cromatograf de lichide de înaltă rezoluţie şi înaltă viteză cuplat cu spectrometru de masă cu trapă ionică

Echipamente Stație Experimentări Pilot Procesare Legume-Fructe – selecţie.

1.

Robot divizare legume și fructe cu accesorii

Conserve de legume și fructe;

2.

Cazan de fierbere cu fund dublu din oțel inoxidabil

3.

Cazan de fierbere cu abur, fix

4.

Pasatrice

5.

Moară coloidală

6.

Instalaţie pilot pentru evaporare sub vid

7.

Moară cu ciocănele

8.

Autoclav sterilizare

9.

Maşină de închis recipiente cu accesorii

10.

Congelator pentru fructe și legume (2)

11.

Celulă frigorifică pentru depozitarea fructelor și legumelor în stare proaspătă (2)

12.

Generator de abur de mică capacitate cu accesorii

13.

Mese inox

14.

Cuve inox

15.

Dulap depozitare, cu 4 – 5 rafturi

16.

Unitate igienizare completă

17.

Reactor DIC (Instant controlled pressure drop) de laborator cu sistem de vacuum

18.

Uscător electric pentru deshidratarea legumelor și fructelor

19.

Balanţă tehnică, cu precizie de 0,1 g

20.

Balanţă analitică, cu precizie de 0,001 g

21.

Termobalanţă cu încălzire infraroşu cu halogen pentru măsurarea umidităţii fructelor şi legumelor deshidratate

22.

Set refractometre (4)

23.

Maturometru, Penetrometru, Consistometru

24.

Aparat pentru determinarea vidului din recipientele cu produs

Servicii de cercetare, de testare

  • Studii privind pretabilitatea la industrializare a soiurilor noi de fructe/legume, sub diverse forme de conservare (compot, gem, dulceaţă, nectar, conserve de legume în sos tomat, conserve de legume în oţet, fructe deshidratate, legume deshidratate prin uscare convectivă);
  • Realizarea conservelor din fructe (compot, gem, nectar) destinate diabeticilor și supraponderalilor;
  • Realizarea unor conserve de fructe/legume cu valoare nutritivă ridicată (Produse concentrate din fructe fortifiate cu fier, Dulceaţă de morcovi cu miere şi lăptişor de matcă, Produse concentrate din mere şi fructe de Aronia, Produse concentrate din mere, morcovi şi fructe de Aronia etc.);
  • Realizarea sosurilor condimentare pe bază de tomate tip ketchup;
  • Deshidratarea convectivă a legumelor şi fructelor;
  • Realizarea unor produse concentrate din fructe cu conținut redus de glucide, utilizând ca îndulcitor Stevia reubadiana;
  • Realizarea de nectaruri din fructe/morcovi cu conținut redus de glucide, utilizând ca îndulcitor Stevia reubadiana;
  • Realizărea de compoturi din fructe cu conținut redus de glucide, utilizând ca îndulcitor Stevia reubadiana;
  • Realizărea unor produse de patiserie cu conținut redus de glucide, utilizând ca îndulcitor Stevia reubadiana;
  • Realizărea unor sosuri condimentare tip ketchup cu conținut redus de glucide, utilizând ca îndulcitor Stevia reubadiana;
  • Soluții tehnologice de conservare a legumelor și fructelor cu minimizarea utilizării aditivilor alimentari.
  • Determinarea conţinutului în patulină al sucului de mere (convenţional şi ecologic);
  • Detectarea dioxinelor din ouă, grăsimi și carne.