Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!
Comunicat presă oficial - Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Context
În jur de 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt estimate ca fiind generate anual în UE, deșeuri provenind de pe întregul lanț alimentar, însă ponderea cea mai mare o reprezintă deșeurile provenite din gospodării.
Risipa alimentară generează schimbări climatice, având o amprentă de carbon de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră globale și, pe lângă costurile socio-economice pe care le implică, aceasta are și implicații de natură etică: aproximativ 800 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți.
Scop
În România, în anul 2019, au fost reglementate normele metodologice de aplicare a legii 217 publicată în Monitorul Oficial pe 17 noiembrie 2016, lege care reglementează acțiunile operatorilor economici astfel încât să limiteze risipa alimentelor.
Care sunt aceste obligații? Ce pot face consumatorii pentru a limita risipa alimentară? Cum se poate adapta producția de alimente astfel încât să nu existe pierderi? Cum se poate redistribui/utiliza surplusul provenit din activitatea economică?
Acestea sunt câteva întrebări ale căror răspunsuri conturează subiectul evenimentului dedicat conștientizării risipei alimentare, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București pe 29 septembrie (online).
Cui se adresează evenimentul?
Evenimentul se adresează companiilor private din industria alimentară, instituțiilor de stat implicate în reglementarea acțiunilor desfășurate pe tot lanțul alimentar, mediului academic și nu în ultimul rând consumatorilor.
Condiții de participare
Participarea la acest eveniment este gratuită – pentru înscrieri, trimiteți e-mail la: cristina.stanciu@bioresurse.ro
Agenda evenimentului o puteți consulta aici.
Link de participare platforma ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/85953226722?pwd=ay85TW93cG5KM1lTVStjQnVKN25VUT09
Meeting ID: 859 5322 6722
Passcode: 759107
Alte materiale: