Media

Un nou raport EFSA - Schimbările climatice și securitatea alimentară / CLEFSA

2020-06-25

O echipă internațională de oameni de știință conduși de EFSA a dezvoltat o metodologie pentru identificarea și definirea riscurilor emergente pentru siguranța alimentelor și furajelor, sănătății plantelor și animalelor și calității nutriționale datorate chimbărilor climatice. Proiectul, denumit CLEFSA (“Climate change as a driver of emerging risks for food and feed safety, plant, animal health and nutritional quality”), descrie într-un nou raport așa zise foi de calcul care caracterizează posibilele efecte ale schimbărilor climatice asupra unei game largi de probleme legate de siguranța alimentară.

Obiectivele proiectului au fost:

  • Anticiparea pe termen lung a mai multor riscuri emergente folosind scenarii de schimbări climatice;
  • Scanarea orizontului de cunoștințe în vederea colectării de semnale dintr-o varietate de surse de informații;
  • Extinderea rețelei de cunoștințe cu experți din agențiile internaționale ale UE și ONU;
  • Proiectarea instrumentelor de analiză pentru definirea riscurilor în ceea ce privește alimentele, siguranța furajelor, sănătatea plantelor, animalelor și calitatea nutrițională;

Rețeaua CLEFSA a inclus experți din instituții internaționale și coordonatori ai proiectelor mari ale UE implicate în schimbările climatice. Grupul a ajutat la identificarea problemelor emergente și la proiectarea instrumentului de analiză a deciziilor cu mai multe criterii.

Raportul elaborat de EFSA poate fi citit aici.