Media

UE stabileşte obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare până în 2030

2025-09-09

La 9 septembrie 2025, Parlamentul European a adoptat noi obiective la nivelul UE, obligatorii, menite să reducă semnificativ risipa alimentară până în 2030. Măsurile impun ca statele membre să scadă pierderile alimentare în sectoarele de procesare și fabricație cu 10%, iar deșeurile alimentare provenite din retail, alimentație publică și gospodării cu 30% per cap de locuitor, comparativ cu media anuală din perioada 2021–2023.

Scopul acestor reglementări nu este numai reducerea cantității de alimente aruncate, ci și optimizarea resurselor implicate: apă, energie și îngrășăminte utilizate pentru producere și stocare alimentarului care sfârșește prin a fi risipit. UE estimează că anual se pierd aproape 60 de milioane de tone de alimente — echivalentul a circa 132 kg per persoană.

Organizaţiile de mediu, precum Zero Waste Europe, au salutat inițiativa, dar au subliniat că aceste noi obiective vin târziu și nu sunt pe deplin aliniate cu angajamentele UE anterioare, cum ar fi Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12.3 al ONU, care stipulează reducerea cu 50% a risipei alimentare pe întreg lanțul producției. Conform legislativului adoptat, statele membre au la dispoziție 20 de luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli pentru a le transpune în legislația națională.

Aceste măsuri ar putea avea efecte majore atât asupra mediului, cât și asupra economiei, prin diminuarea emisiilor de metan generate de gestionarea defectuoasă a deșeurilor alimentare, și prin creșterea eficienței în întregul lanț alimentar – de la producție la consum.

Sursa NEW FOOD.