Media

UE: alergenii nedeclarați de pe etichetele produselor alimentare pun în pericol copiii alergici

2022-05-30

O analiză recentă arată niveluri remarcabile de alergeni nedeclarați pe etichetele produselor alimentare. Evitarea alimentelor alergice este principalul management, deoarece nu există un tratament curativ pentru alergiile alimentare. Prin urmare, etichetarea greșită a alergenilor pe ambalajele alimentelor poate reprezenta un risc semnificativ pentru pacienții alergici. Studiul investighează prezența alergenilor în alimente care nu sunt declarați pe etichetele produselor, folosind datele de notificări despre alergeni publicate pe portalul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF). Între 1 ianuarie 2018 și 31 decembrie 2021, sistemul RASFF a făcut un total de 844 de notificări legate de alergeni alimentari. Rezultatele arată că laptele (20,5%), glutenul (14,8%) și nucile (10,9%) sunt alergenii cel mai des prezenți, fără a fi declarați pe etichetele produselor. Acestea sunt cunoscute a fi alimente care declanșează frecvent reacții alergice la copii. În plus, dintre cele 27 de categorii de alimente enumerate în sistemul RASFF, alergenii nedeclarați se găsesc în principal în cereale și produse de panificație (16,3%), preparate și gustări (13,1%) și produse de cofetărie (9,0%), care sunt consumate în mod regulat de copii. 


Descoperirile subliniază, de asemenea, că 16,6% dintre probe conțin doi sau mai mulți alergeni nedeclarați, afectând astfel persoanele cu diferite alergii. În mod remarcabil, o cantitate mare de alergeni nedeclarați este prezentă în produsele care sunt etichetate ca „fără alergeni” (7,6%).

Articol preluat de aici.