Media

Topinamburul și importanța sa în dieta diabeticilor

2023-09-14

Bolile de nutriție (diabet, obezitate, sindrom metabolic etc.) şi afecţiunile determinate de stresul oxidativ (afecțiuni cardiovasculare, cancer, boli autoimune etc.) au o incidență crescută atât în România, cât și pe plan internațional. În România 1 din 10 români are diabet zaharat ( https://societate-diabet.ro/).       

Potrivit Federației Internaționale a Diabetului se estimează că la nivel global, 537 milioane de adulți au diabet zaharat. Noile date raportează o creștere continuă a prevalenței diabetului la nivel mondial, cu 16% în anul 2022, față de anul 2019. Se estimează că numărul total de persoane cu diabet zaharat va crește la 643 milioane până în 2030 și, respectiv, la 783 milioane până în 2045 (Sapra și Bhandari, 2022).

Nutriția reprezintă o necesitate în prevenția și tratarea multor boli, căci cea mai de preț bogăție este sănătatea. Este foarte important să ne păstrăm sănătatea și vitalitatea prin alimentație. Dar la fel de important este ca printr-o alimentație sănătoasă să prevenim apariția bolilor.

Topinamburul (Helianthus tuberosus), numit și „măr-de-pământ” este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, genului Helianthus.  Tuberculii de topinambur (figura 1) au forme neregulate (sferică, ovală, fusiformă etc.) și mărimi diferite (lungime: 5-10 cm; diametru: 3,5-6,6 cm), sunt crocanți și au gust dulceag, plăcut, caracteristic.

Tuberculii de topinambur (Helianthus tuberosus) au o compoziție biochimică complexă. Astfel, conform analizelor efectuate în laboratoarele din cadrul IBA-București, tuberculii de topinambur, conțin: 74,12-76,75 % apă; 1,85-2,28% proteine; 0,33-0,47% lipide; 1,25-1,67 % fibre brute; 3,8-4,31 mg/100g vitamina C; 1,18-1,50 vitamina B3 (Nicotinamida); 13,21-15,75 % inulină; 3,28-3,70 mg/100g Fier; 18,40-21,08 mg/100g Sodiu; 425,45-453,20 mg/100g Potasiu; 12,55-16,75 mg/100g Calciu; 21,45-23,83 mg/100 Magneziu; 0,10-0,13 mg/100g Zinc; 300,78-431,52 mg Echivalenți Acid Galic/100g Polifenoli totali.

Inulina, compus important al tuberculilor de topinambur, este un polizaharid natural format din molecule de D-fructoză unite prin legături glicozidice β (2,1). Datorită acestor legături dintre monomerii de fructoză, inulina nu poate fi digerată de enzimele intestinale, putând astfel să fie utilizată cu succes în compoziția alimentelor funcționale destinate diabetului de tip 2 și obezității (Kelly, 2008; Nair și alții, 2010).

Un studiu întreprins de Chang și alții (2014) a arătat faptul că datorită conținutului în inulină, consumul regulat de tuberculi de topinambur poate contribui la prevenția diabetului de tip 2. Un alt studiu a arătat faptul că, în cazul australienilor care au renunțat la dieta bogată în inulină, s-a înregistrat o creștere a incidenței diabetului zaharat de tip 2 (Gott și alții, 2015).  De asemenea, Munim și colaboratorii săi (2017) menționează faptul că tuberculii de topinambur au un conținut ridicat în inulină, iar o dietă bogată în inulină poate avea efecte benefice în cazul pacienților care prezintă diabet zaharat de tip 2 și, în plus, poate preveni apariția acestei maladii.

În plus, inulina este o fibră solubilă și un prebiotic, determinând creșterea bacteriilor benefice din colon, care îmbunătățesc absorția mineralelor importante (calciu, magneziu). Inulina, suprimă producția compușilor de putrefacție din colon (Nair și alții, 2010). Studiile întreprinse au arătat că inulina are un rol important în prevenția și inhibarea cancerelor colorectal, de colon și de sân (Clark și alții, 2012; De Almeida Gualtieri și alții, 2013).

Tuberculii de topinambur pot fi consumați în stare proaspătă în salate, conservați în oțet alături de alte legume și condimente, fierți sau prăjiți.

Datorită compoziției biochimice complexe, efectelor benefice asupra sănătății și interesului crescut pentru comunitatatea științifică, cercetătorii din cadrul IBA-București au întreprins cercetări pentru valorificarea tuberculilor de topinambur în scopul realizării unor produse alimentare hipoglucidice, cu potențial antioxidant, destinate alimentatiei persoanelor cu diabet zaharat.  Astfel, în cadrul institutului a fost obținut din tuberculii de topinambur un ingredient funcțional sub formă de pulbere, care se remarcă prin conținutul inulină (54%), proteine (9,21%), elemente minerale (Potasiu: 2045 mg/100g; Fosfor: 328 mg/100g; Sodiu: 14,15 mg/100g; Calciu: 55 mg/100g; Magneziu: 90 mg/100g); Fier: 13,18 mg/100g; Zinc: 4,35 mg/100g), fibre brute (7,80 mg/100g), polifenoli totali (1110 mg Echivalenți Acid Galic/100g),  vitamina C (6,85 mg/100g), vitamina B3 -Nicotinamida (1,57 mg/100g). Acest ingredient funcțional poate fi utilizat cu succes în produsele alimentare destinate diabeticilor, atât ca îndulcitor, cât și ca agent de fortifiere, în scopul creșterii valorii nutriționale a acestora și a capacității antioxidante.

 

Articol realizat de 

Catană Luminița, cercetător științific gr. I, Șef Laborator Nutriție Umană, IBA București