Media

Tendințe pentru materialele care intră în contact cu alimentele

2023-10-13

IBA București, în parteneriat cu OF Systems, a organizat pe 4 octombrie, la Marriott Courtyard, evenimentul More quality, Less waste.

În cadrul evenimentului, colegul nostru, Gabriel Mustățea, Șef al Laboratorului de ambalare a produselor alimentare din cadrul IBA București, a susținut o scurtă prezentare despre ambalarea produselor alimentare și tendințele pieței pe acest segment.

După cum se știe, ambalarea alimentelor este esențială pentru protejarea și manipularea alimentelor de la fermă la furculiță. Totuși, ambalajul este și o sursă de contaminare chimică a alimentelor.

Ambalajul alimentar constă din multe materiale diferite și combinații ale acestora, de exemplu, materiale plastice, hârtie și carton, metale, sticlă, adezivi sau cerneluri de imprimare. Ambalajele și alte articole care intră în contact cu alimentele - în mod colectiv, sunt cunoscute sub denumirea de materiale pentru contact cu alimentele (FCM).

Printre tipurile de FCM amintim:

  • Adezivi
  • Ceramica
  • Pluta
  • Cauciucul
  • Sticla
  • Reșina
  • Hârtia sau cartonul
  • Plasticul
  • Cerneala
  • Siliconul
  • Materialele textile
  • Ceara
  • Lemnul

Pentru ca folosirea ambalajelor să fie sigură, există un regulament CADRU nr. 1935/2004 ce se aplică articolelor care:

  • sunt destinate a fi aduse în contact cu alimentele
  • sunt deja în contact cu alimentele
  • se poate aştepta în mod rezonabil să fie aduse în contact cu alimentele

Compușii care pot migra din ambalaje în produsele alimentare pot fi:

Bisfenol A (BPA) - Riscuri de sanatateEfecte asupra reproducerii (disfuncție erectilă, avort spontan, infertilitate), boli cardiovasculare, boli tiroidiene, imunitare și metabolice (diabet), obezitate infantilă/generală/abdominală, hipertensiune arterială, tulburări de neurodezvoltare, afecțiuni respiratorii, modificări de comportament (anxietate, hiperactivitate, depresie). BPA este interzis pentru utilizare în biberoanele de plastic în UE. Produsele etichetate „Fără BPA”, totuși, pot conține bisfenoli alternativi, cum ar fi bisfenolul S sau bisfenolul F, care au o structură similară cu BPA și pot avea efecte negative similare asupra sănătății. 

Ftalații - Riscuri de sanatate

Toxicitate reproductivă, cancer, rezistență la insulină și diabet de tip II, obezitate, alergii și astm. Ftalații pot afecta IQ, hiperactivitatea și comunicarea socială la copii, iar expunerile prenatale la ftalați pot avea consecințe asupra dezvoltării neurologice, dăunează dezvoltării creierului copiilor (ducând la tulburări de atenție, de învățare și de comportament).

Perfluoroalkyl și Polyfluoroalkyl (PFAs) - Riscuri de sanatate Boli tiroidiene, niveluri crescute de colesterol, leziuni hepatice, cancer de rinichi, cancer testicular, întârzierea dezvoltării glandelor mamare, greutate mai mică la naștere, răspuns redus la vaccinuri.Compușii polifluorurați și perfluorurați - denumiți de obicei PFAS - constau dintr-un grup de peste 4.700 de substanțe chimice.

Sustenabilitate

Ambalajele reciclabile și reutilizabile sunt considerate cel mai frecvent ca fiind durabile de către consumatori.Opțiunile de ambalare reciclabile și reutilizabile nu sunt numai considerate durabile de către consumatori, ci sunt, de asemenea, parte integrantă a unui stil de viață mai ecologic și mai responsabil. Aceste alegeri nu numai că beneficiază indivizii prin economisirea de bani și reducerea deșeurilor, dar contribuie și la un efort global mai larg de a proteja planeta. 

Accesați prezentarea susținută în cadrul evenimentului aici.