Media

Studiu italian - microplastic și bisfenol A găsit în ton și pește-spadă

2023-08-03

Un studiu italian revoluționar a descoperit microplastic și contaminanți cu bisfenol A în țesuturile musculare a două specii populare de pești din Marea Mediterană: peștele-spadă și tonul roșu.

În mod tradițional, preocupările legate de consumul de ton și pește-spadă s-au concentrat pe contaminarea cu mercur. Totuși, această nouă cercetare adaugă un alt strat de complexitate problemei, subliniind amploarea poluării cu plastic în oceane.

Studiul a fost realizat de Istituto Zooprofilattico Sperimentale din Teramo, în colaborare cu Institutul Veterinar Croat din Split și Universitatea Politehnică din Marche. Descoperirile au fost publicate recent în Journal of Sea Research.

Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale acestei cercetări este faptul că marchează pentru prima oară când au fost detectați contaminanți în țesuturile musculare ale peștilor, partea consumată de obicei de oameni. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe prezența contaminanților în tractul digestiv al peștilor.

Federica Di Giacinto, autorul principal al studiului, a explicat că cercetarea nu numai că a descoperit contaminarea cu microplastic, dar a identificat în țesutul muscular și polimeri și aditivi utilizați în producția de plastic.

Articol complet aici.