Media

Studiu belgian - niveluri ridicate de PFAS în paiele pentru băut realizate din hârtie/plante

2023-08-28

Un nou studiu realizat de cercetătorii belgieni indică faptul că paiele de băut realizate din hârtie și bambus conțin niveluri mai mari de substanțe poli- și perfluoroalchilice (PFAS) decât omologii lor din plastic. Adesea numite „substanțe chimice pentru totdeauna”, PFAS sunt utilizate pe scară largă în bunurile de zi cu zi, de la echipamente de exterior la vase de gătit antiaderente, datorită capacității lor de a rezista la apă, căldură și pete. Cu toate acestea, aceste substanțe chimice pot dăuna oamenilor, vieții sălbatice și mediului. 

Cercetătorii de la Universitatea din Antwerp au descoperit că majoritatea paielor testate au conținut PFAS, cele din hârtie și bambus prezentând cele mai mari concentrații.  „Paiele pentru băut realizate din plante sunt adesea promovate ca o alegere ecologică în comparație cu plasticul”, spune dr. Thimo Groffen, cercetător la Universitatea din Anvers și colaborator la studiu. „Dar prevalența PFAS în aceste paie sugerează că s-ar putea să nu fie cazul”. 

Studiul a examinat 39 de mărci diferite de paie realizate din cinci materiale: hârtie, bambus, sticlă, oțel inoxidabil și plastic. Paiele, provenite în principal din magazine, supermarketuri și restaurante fast-food, au fost supuse la două faze de testare pentru PFAS. Rezultatele au arătat că PFAS au fost prezente în 69% dintre mărcile testate, paiele de hârtie fiind în fruntea listei (90% dintre mărcile testate), urmate de bambus (80%), plastic (75%) și sticlă (40%). Niciunul dintre paiele din oțel inoxidabil testate nu conținea PFAS.

Articol complet aici.