Standardele alimentare salvează vieți, jucând un rol crucial în prevenirea bolilor transmise prin alimente – acesta a fost mesajul principal la un eveniment hibrid la nivel înalt organizat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a sărbători cea de-a cincea ediție a Zilei Mondiale a Securității Alimentare. Mai mult de 1 din 10 persoane se îmbolnăvește în fiecare an din cauza alimentelor contaminate și 420.000 mor. Tinerii și cei vulnerabili sunt afectați în mod disproporționat de cele 200 de boli diferite transmise prin alimente, care rezultă din alimente nesigure, dintre care majoritatea pot fi prevenite.
Evenimentul a fost deschis de directorii generali ai FAO, QU Dongyu și OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și a reunit miniștri și experți pentru a discuta despre utilizarea și impactul standardelor Codex și rolul științei în stabilirea standardelor de siguranță alimentară și transformarea sistemelor agroalimentare pentru a asigura alimente suficiente, sigure, hrănitoare și produse în mod durabil pentru fiecare persoană.
„FAO recunoaște rolul crucial al standardelor alimentare pentru a asigura siguranța alimentelor, pentru a ajuta la protejarea sănătății umane și pentru a facilita practicile echitabile în comerțul cu alimente, mai ales pe măsură ce comerțul cu alimente continuă să crească. Alimentele pot fi sigure numai dacă fiecare persoană implicată în producția, distribuția și prepararea lor asigură siguranța lor.” (Director General FAO)
Codex Alimentarius are un impact asupra tuturor – de la consumatori, producători și procesatori de alimente până la agențiile naționale de control al alimentelor. Codex este, de asemenea, standardul de referință al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru siguranța alimentelor. Prin Secretariatul Codex, FAO și OMS oferă celor 189 de membri care fac parte din acesta, standarde de siguranță bazate pe știință, cum ar fi cele pentru aditivii alimentari, reziduurile de pesticide sau liniile directoare pentru combaterea rezistenței antimicrobiene din alimente.
Articol complet aici.