Media

Siguranța alimentelor care conțin zaharuri: proiect de aviz deschis consultării publice

2021-08-02

Grupul de experți în nutriție al EFSA și-a finalizat evaluarea provizorie a siguranței utilizării zaharurilor dietetice în urma unei analize științifice cuprinzătoare.

Valeriu Curtui, șeful Unității de Nutriție a EFSA, a declarat: „Aceasta a fost o lucrare extrem de dificilă până acum, implicând evaluarea a peste 30.000 de publicații. Experții și personalul nostru au depus un efort imens pentru a ajunge în acest punct și au aplicat cele mai înalte standarde științifice de-a lungul acestui proces.”

Începând cu luna iulie, până în septembrie, EFSA a lansat o consultare publică ce se va finaliza cu o ședință publică pentru a discuta proiectul de aviz, pe 21 septembrie.

Cinci țări europene (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia) au solicitat EFSA să actualizeze un raport publicat în 2010 și să revizuiască literatura științifică actuală despre legăturile dintre aportul de zaharuri și diferite boli: obezitate, diabet de tip II, boli cardiovasculare, gută, carii dentare.

Articolul complet aici.