Media

Salmonella și Campylobacter continuă să prezinte niveluri ridicate de rezistență la antibiotice

2022-03-31

Rezistența la antibiotice a bacteriilor Salmonella și Campylobacter este încă mare, arată un raport publicat astăzi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Campilobacterioza a fost cea mai raportată zoonoză în UE în 2020 și cea mai frecvent raportată cauză a bolilor de origine alimentară. Bacteriile Campylobacter de la oameni și păsări continuă să prezinte o rezistență foarte mare la ciprofloxacină, un antibiotic fluorochinolon, care este utilizat în mod obișnuit pentru a trata unele tipuri de infecții bacteriene umane.

Tendințele de creștere ale rezistenței împotriva clasei de antibiotice fluorochinolone au fost observate la oameni și puii de carne.

Cu toate acestea, în ciuda tendințelor de creștere a rezistenței împotriva anumitor antibiotice, rezistența simultană la două antibiotice de importanță critică rămâne scăzută pentru E.coli, Salmonella și Campylobacter, atât la oameni cât și la animalele destinate consumului.

Articol complet aici.