Media

Rezistența antimicrobiană: care este riscul de răspândire prin transportul animalelor?

2021-10-26

EFSA  a început să lucreze la o nouă evaluare care analizează riscul de răspândire în timpul transportului animalelor a bacteriilor rezistente la antimicrobiene.

Evaluarea, solicitată de Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară a Parlamentului European, se va concentra asupra riscului de răspândire a bacteriilor zoonotice rezistente, la păsări de curte, porci și bovine în timpul transportului către alte ferme sau către abatoare.

Atunci când rezistența antimicrobiană apare la bacteriile zoonotice – bacterii care pot fi transmise de la animale la oameni – poate compromite, de asemenea, tratamentul eficient al bolilor infecțioase la om.

Marta Hugas, reprezentant și om de știință de la EFSA, a declarat că „rezistența la antimicrobiene este o amenințare urgentă pentru sănătatea publică, iar sfaturile bazate pe dovezi sunt esențiale pentru dezvoltarea politicilor și a legislației care să facă față acestei provocări.”

Pe lângă investigarea factorilor care pot provoca răspândirea bacteriilor rezistente la antimicrobiene prin transport, EFSA va revizui, de asemenea, măsurile preventive și opțiunile de control și va identifica nevoile de date pentru a sprijini analiza ulterioară a acestei probleme. Avizul științific final este de așteptat să fie finalizat până în septembrie 2022.

Articol complet aici.