Media

Raport ONU – reutilizarea sprijinului agricol de 470 miliarde de dolari care denaturează prețurile

2021-09-14

Sprijinul global acordat producătorilor din sectorul agricol se ridică la 540 miliarde de dolari pe an, reprezentând 15% din valoarea totală a producției agricole. Până în 2030, se estimează că acest sprijin va crește de peste trei ori, ajungând la 1759 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, 87% din acest sprijin, aproximativ 470 miliarde de dolari, distorsionează prețurile și dăunează mediului. Acestea sunt concluziile unui nou raport ONU care solicită reutilizarea stimulentelor pentru realizarea mai multor obiective de dezvoltare durabilă.

Raportul, intitulat A multi-billion-dollar opportunity: Repurposing agricultural support to transform food systems, lansat de FAO și ONU, constată că sprijinul actual acordat producătorilor constă în principal din stimulente de preț, cum ar fi tarifele de import și subvențiile la export, precum și subvenții fiscale care sunt legate de producția unei anumite mărfuri sau intrări. Aceste măsuri financiare sunt ineficiente, denaturează prețurile la alimente, afectează sănătatea oamenilor, degradează mediul înconjurător și sunt deseori inechitabile, punând marile companii agricole înaintea micilor fermieri, dintre care o mare parte sunt femei.

Raportul este lansat înainte de Summitul privind Sistemele Alimentare din 23 septembrie 2021, COP15 privind biodiversitatea (octombrie 2021) și COP26 privind schimbările climatice (noiembrie 2021). Aceste evenimente vor permite guvernelor să își asume angajamente multilaterale pentru a regândi subvențiie agricole depășite, pentru a traversa epoca post-COVID-19.

Articol complet aici.