Media

Raport FAO privind stocarea carbonului în solul pășunilor

2023-02-14

Îmbunătățirea practicilor de gestionare a pajiștilor – suprafețe mari acoperite cu iarbă, utilizate în special pentru pășunatul animalelor – poate spori capacitatea solurilor ca rezervoare de carbon și poate ajuta țările să-și atingă obiectivele climatice, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură din Statele Unite. Națiunilor (FAO).

După oceane, solurile sunt al doilea cel mai mare rezervor de carbon de pe Pământ și joacă un rol important în schimbările climatice globale datorită cantității mari de carbon stocate în prezent în materia organică din sol.

Prima evaluare globală FAO a măsurat valoarea de bază a stocurilor de carbon organic din sol (SOC) - carbonul reţinut în sol care este măsurabil, exprimat ca procentaj în greutate (gC/Kg sol), atât în pajiștile naturale cât și în cele gestionate și au estimat potențialul lor de stocare a carbonului.

Studiul a constatat că, dacă conținutul de SOC în stratul de adâncime de 0-30 cm al pajiștilor a crescut cu 0,3% după 20 de ani de aplicare a practicilor de management care îmbunătățesc captarea carbonului organic din sol, atunci 0,3 tone C/ha pe an ar putea fi stocate .

„Evaluarea stării actuale a sistemelor de pășuni și a potențialului acestora de a capta carbonul în sol este cheia pentru a înțelege mai bine beneficiile pentru securitatea alimentară, conservarea biodiversității și atenuarea schimbărilor climatice”, spune Thanawat Tiensin (FAO).

Articol preluat de aici.