Media

Raport EFSA - Pesticidele si albinele: dovezi științifice despre rata mortalității

2020-08-03

EFSA a finalizat o analiză cuprinzătoare a dovezilor științifice disponibile privind mortalitatea albinelor, ca parte a revizuirii sale continue a orientărilor pentru evaluarea riscurilor pentru albine datorită folosirii pesticidelor.

Raportul publicat se bazează pe cea mai mare colecție sistematică de dovezi cu privire la ratele de mortalitate realizată vreodată și acoperă cele trei grupuri de albine – albine de miere, albinele solitare și albinele matcă.

Stabilirea unor cifre cu privire la rata mortalității albinelor este o componentă crucială a revizuirii orientărilor.

Raportul își propune să consolideze cunoștințele existente prin adoptarea unei abordări mai sistematice decât cele folosite anterior și lărgirea sferei de analiză dincolo de mortalitatea albinelor furajere.

Principalele surse de informații au fost o revizuire sistematică a literaturii și un sondaj al apicultorilor din mai multe țări UE.

În urma consultărilor, grupul de lucru al EFSA a propus patru abordări posibile pentru definirea obiectivelor specifice de protecție care vor fi utilizate.

Administratorii de risc vor decide ce abordare ar trebui să folosească EFSA, să specifice clar ce anume trebuie protejat și în ce măsură. Pentru a-i ajuta să ia această decizie, documentul ilustrează metoda științifică, precum și avantajele și limitările asociate cu fiecare abordare.

Raportul poate fi citit aici.