Media

Raport 2024: Creștere semnificativă a alertelor privind siguranța alimentelor în UE

2025-06-18

În 2024, rețeaua de alertă și cooperare ACN a înregistrat o activitate intensă în domeniul siguranței alimentare în Europa, înregistrând un total de 9 460 notificări, reprezentând o creștere de 8 % față de anul precedent, iar sistemul de alertă rapidă RASFF a avut peste 5 250 notificări, în urcare cu 12 %. Germania, Olanda și Italia au fost cele mai active state membre în transmiterea de alerte .

Raportul evidențiază infracționalități din sfera agroalimentară: în 2024 au fost identificate 1 335 suspiciuni de fraudă prin rețeaua AAC și 1 959 în cadrul RASFF, creștere de circa 20 % în fiecare caz. S-au introdus noi termeni pentru clasificarea fraudelor conform standardelor CEN și Codex CCFICS.

Produsele vegetale, în special fructe și legume, s-au clasat pe primul loc în notificări, reprezentând 16 % din total (circa 1 479), cu riscuri legate în principal de reziduuri de pesticide, mi­cotoxine și contaminanți ambientali . Alte categorii vizate au fost nucile (7 %), alimentele dietetice și suplimentele (7 %), și plantele aromatice (4 %), fiecare având propriile surse de contaminare sau practici de fraudă .

Tot în 2024, sistemul iRASFF a lansat două noi rețele administrative: una dedicată bunăstării animalelor și alta pentru animalele de companie, pentru a sprijini schimbul de informații și prevenirea fraudei sau a abuzurilor.

În ceea ce privește materialele de contact cu alimentele (FCM), acestea au constituit 3 % din notificări (257 cazuri), dintre care 70 % reprezentau riscuri reale de sănătate, incluzând migrarea de formaldehidă, BPA și ftalați, precum și etichetări sau declarații neconforme.

De asemenea, rețeaua a combătut fraude la frontiere, realizând 147 de controale intensificate asupra produselor de origine animală, găsind 40 de cazuri suspecte de utilizare de agenți neautorizați.

Sursa EC.