Media

Produsele alimentare pe bază de cânepă și reglementările naționale privind conținutul de canabinoide al acestora - ESE, 3 noiembrie 2021

2021-11-11

Webinarul de industrie alimentară, ESE 2021 – Etichetare, Siguranță Etică, a fost desfășurat online, în perioada 2-5 noiembrie. Una dintre prezentările aduse în atenția participanților a fost cea intitulată  Produsele alimentare pe bază de cânepa și reglementările naționale privind conținutul de canabinoide al acestora, elaborată de colectivul SNPMAPS din cadrul IBA București.

În cadrul acestei prezentări  au fost atinse și detaliate cinci puncte importante care fac referire la produsele alimentare (și suplimente alimentare) care au în compoziția lor canabinoide (Δ9 -THC, CBN, CBD).

1. Au fost trecute în revistă principalele categorii de produse alimentare pe bază de cânepă, comercializate în Uniunea Europeană:

  • „ulei din semințe de cânepa”,
  • „ulei canabidiol”,
  • batoane proteice cu cânepă,
  • ceai din frunze de cânepă, c
  • rackers cu semințe din cânepă,
  • pudra proteică din cânepă,
  • paste cu făină de cânepă,
  • musli,
  • bere,
  • ciocolată.

În absența armonizării în UE a nivelului de Δ9 – THC (responsabil pentru efectul psihoactiv) permis în alimente, au fost emise ghiduri de bune practici, în care sunt stabilite valori maxime ale conținutului de THC în diverse categorii de alimente și cantități zilnice de consum recomandate, tocmai pentru a feri consumatorii de un consum excesiv. În 2015 a fost stabilită de EFSA doza acută de referință pentru consumul de THC și anume maximum 1 µg/kgcorp/zi pentru adulți și 0,4 µg/kgcorp/zi pentru adolescenți și copii.

2. S-a analizat cadrul legal din diferite state (Europa, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă) și s-au subliniat diferențele de abordare ale autorităților și instituțiilor implicate în reglementare și control.

3. A fost subliniată lipsa de armonizare la nivel comunitar în ceea ce privește limitele maxime permise de canabinoizi în produsele alimentare (THC, CBD) și restricțiile impuse de legislația națională, operatorilor, inclusiv în România.

4. S-a prezentat sinteza studiilor chimice și toxicologice desfășurate până în prezent, dozele acute de referință pentru consum uman stabilite de EFSA și alte autorități (UK, Australia), riscurile consumului în exces, efectele asupra copiilor și categoriilor vulnerabile de consumatori. A fost remarcat faptul că nivelul de siguranță estimat al consumului de THC nu acoperă și posibilele efecte adverse cauzate de alți canabinoizi (inclusiv CBD) și nici posibilele efecte combinate ale consumului de THC concomitent cu alte produse care conțin CBD.

5. S-au subliniat problemele cu care se confruntă operatorii (interdicții, cazuri de fraudă), consumatorii (informație deficitară și/sau înșelătoare, etichetare și promovare) și autoritățile (interpretări de proceduri ale cadrului legal, diferențe în evaluarea riscului și a calității, etc.).

Informațiile furnizate consumatorilor (consum adecvat și efecte scontate ale THC) sunt cruciale, nivelurile ridicate de consum influențând dispoziția persoanelor, memoria si capacitatea cognitivă, capacitatea de a conduce vehicule, etc.

Raportul OMS, evidențiază faptul ca preparatele obținute din plante bogate în CBD, comercializate într-o varietate de forme, sunt vândute online și sunt promovate cu o serie de recomandari medicale sau mențiuni de sănătate. Nu exista mentiuni de sănătate autorizate pentru cânepă sau CBD, ca urmare atribuirea proprietăților de a preveni, trata sau vindeca anumite afecțiuni nu este permisă.

 

________________

Pentru mai multe informații despre suplimentele alimentare, IBA București, prin SNPMAPS, vă stă la dispoziție la nr. de telefon 0751 022 762 sau 0756 069 050.