Media

Primul Forum Internațional de Acțiune privind Apicultura Durabilă și Polenizarea

2024-05-21

Primul Forum Internațional de Acțiune privind Apicultura Durabilă și Polenizarea, o colaborare între Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Guvernul Sloveniei, s-a deschis la 22 mai 2024 la Ljubljana. În urma celebrării Zilei Mondiale a Albinei din 2024, forumul își propune să îmbunătățească schimbul de cunoștințe și experiență privind protecția albinelor și a polenizatorilor, oferind o platformă pentru dialog și reflecție.

„Această adunare arată că putem acționa la nivel local, pentru un impact global”, a spus directorul general al FAO, QU Dongyu, în declarația sa de deschidere la Forum”. „Împreună, facem parte dintr-un angajament colectiv de a proteja rolul vital al albinelor și al altor polenizatori în sistemele noastre agroalimentare”, a adăugat el.

Printre participanții la forum s-au numărat Ervin Kosi, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Alimentației al Republicii Slovenia, și președintele APIMONDIA, Federația Internațională a Asociațiilor Crescătorilor de Albine, Jeff Pettis.

Deși are o amploare globală, fiecare ediție a forumului va avea un accent geografic. Întâlnirea din acest an a fost organizată împreună cu Conferința Internațională de Ziua Africii, o conferință internațională organizată anual de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovenia cu scopul de a consolida legăturile bilaterale dintre Slovenia și țările africane.

Forumul a constat din paneluri tehnice, cu discuții care au acoperit diverse teme asociate cu albinele și apicultura.

Tinerii au fost principalii protagoniști ai Zilei Mondiale a Albinelor 2024. „Tinerii sunt viitorii gardieni ai mediului și joacă un rol cheie în abordarea provocărilor de astăzi pentru un mâine mai bun”, a spus președintele FAO. „Prin angajarea tinerilor în activități apicole, inițiative educaționale și eforturi de advocacy, putem inspira o nouă generație de lideri de mediu și îi putem împuternici să aibă un impact pozitiv asupra lumii”.

Articol preluat de aici. 

Ziua internațională a albinelor.