Media

Policy Brief - cercetări asupra microbiomului pentru sisteme alimentare durabile și sănătatea umană în Europa.

2025-03-31

Lumea Microbiomului a fost definită în 2020 ca una dintre cele 11 căi de acțiune pentru strategia Food 2030 în cadrul programului Horizon Europe. Această dezvoltare a evidențiat rolul fundamental al microorganismelor, de la câmp până în intestin, în deschiderea drumului către sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, capabile să hrănească în mod adecvat până la 10 miliarde de oameni în 2050. Inovațiile legate de microbiom oferă, de asemenea, perspective importante pentru noi dezvoltări în sectoare industriale precum alimentele și băuturile fermentate. Dincolo de aprovizionarea cu alimente și siguranța acestora, din perspectivă medicală, profilarea microbiomului va fi esențială pentru avansarea nutriției preventive personalizate și a medicinei. Inițiativele tot mai numeroase din acest sector impun o strategie integrată privind microbiomul, având în vedere potențialul său de a influența sistemele alimentare, bioeconomia și sănătatea umană.

Evenimentul „Explorarea viitorului comun al microbiomului, alimentației și sănătății”, organizat în comun de INRAE, AgroParisTech, Universitatea Paris-Saclay și Ferments du Futur pe 18 noiembrie 2024, la Casa Franceză a Cercetării și Inovării (Maison Irène & Frédéric Joliot Curie) din Bruxelles, a avut ca scop abordarea celor mai urgente întrebări legate de cercetarea microbiomului în Europa. Peste 60 de participanți, inclusiv reprezentanți ai Comisiei Europene, EFSA, sectorului industrial și ai comunității de cercetare și inovare în domeniul microbiomului, au luat parte la discuții valoroase despre provocările-cheie în implementarea soluțiilor legate de microbiom în alimentație și sănătate. Printre aceste provocări s-au numărat lacunele în cercetare și inovare, barierele legislative și de standardizare, precum și dificultățile legate de percepția publicului.

Acest Policy Brief urmărește să traducă discuțiile în recomandări concrete pentru valorificarea progreselor în cercetarea și inovarea microbiomului, în scopul susținerii tranziției către sisteme alimentare durabile și îmbunătățirii sănătății umane în Europa:

  1. Structurarea comunității microbiomului în Europa și la nivel global
  2. Adoptarea unei strategii integrate pentru microbiom la nivelul UE
  3. Oferirea unui cadru de reglementare favorabil pentru a sprijini competitivitatea UE
  4. Implicarea societății civile, a pacienților și consumatorilor pentru construirea încrederii

Policy Brief aici.