Cercetările din SUA publicate recent în Scientific Reports, un jurnal al grupului Nature, evidențiază diferențe nutriționale semnificative între carnea de vită și analogul său pe bază de plante. Evaluarea a fost făcută prin analize metabolomice.
Până în 2050, sistemele alimentare globale vor trebui să satisfacă nevoile alimentare ale aproape 10 miliarde de oameni. Pentru a face acest lucru într-un mod sănătos și durabil, unii susțin că este necesară o schimbare către consumul mai multor alimente pe bază de plante și mai puțină carne, în special în țările occidentale. Acest lucru a ridicat îndoieli cu privire la faptul că noile produse pe bază de plante sunt alternative sănătoase și adecvate nutrițional comparativ cu cele din carne.
Alternativele moderne imită conținutul de proteine din carne folosind izolate de proteine vegetale (soia, mazăre, cartofi, fasole, orez etc) și sunt uneori îmbogățite cu vitamine și minerale găsite în carnea roșie (de exemplu vitaminele B12, zincul și fierul) pentru a oferi o alternativă directă și un înlocuitor nutrițional pe măsură.
Diferențele mari de metaboliți aparținând diferitelor clase de nutrienți (aminoacizi, dipeptide, vitamine, fenoli, tocoferoli și acizi grași) cu roluri fiziologice, antiinflamatorii și/sau imunomodulatoare indică faptul că aceste produse nu ar trebui să fie considerate într-adevăr interschimbabile din punct de vedere nutrițional, dar ar putea fi văzute ca fiind complementare.
Articol complet aici.