Media

PFAS găsite în ouăle organice din Danemarca

2023-01-31

Un studiu publicat recent, realizat de Institutul Național de Alimentație în colaborare cu Administrația Daneza Veterinară și Alimentară a găsit substanțe peri și poli-fluoroalchilice (PFAS) în gălbenușurile de ou de la puii crescuți în Danemarca. PFAS sunt substanțe chimice care nu se degradează în mediul înconjurător, ci migreaza prin lanțul trofic și tind să se acumuleze, inclusiv în corpul nostru.Acest sudiu a fost realizat pe ouă organice, conținutul fiind scazut la ouăle provenind de la găini de crescătorie, hambar și baterii. 

Cercetătorii danezi au afirmat că substanțele ar fi putut fi transferate de la pește în făina de pește, care este inclusă în hrana pentru pui, prin găină la ou, unde se leagă de proteina de gălbenuș. Această relație a fost găsită deoarece concentrațiile și compozițiile uniforme ale compușilor PFAS au fost găsite în efectivele mari de pui care consumă furaje organice. 

Cercetătorii au apreciat că această problemă poate fi rezolvată. Ei au descoperit că sunt necesare 4-7 zile pentru a reduce la jumătate nivelurile de PFAS din ouăle puilor care au consumat furaje contaminate.Profesorul asociat Kit Granby de la DTU National Food Institute a afirmat că : „Investigațiile noastre indică în mod clar că substanța nedorită a fost transferată în ouă prin făina de pește în hrana pentru pui. Prin urmare, o înlocuire cu un ingredient alimentar necontaminat ar putea în câteva săptămâni să reducă semnificativ conținutul de PFAS din ouă.

Articol complet aici.