Media

Pesticidele și rezistența la antibiotice

2022-03-09

Pesticidele utilizate în culturi ar putea genera o rezistență crescută la antimicrobiene în lanțul alimentar

Utilizarea bactericidlor, fungicidelor și a altor pesticide în agricultura plantelor este potențial asociată cu problema emergentă a rezistenței la antimicrobiene, conform unei recenzii publicate recent.

Rezistența antimicrobiană reprezintă capacitatea microorganisemlor de a rezista tratamentelor antimicrobiene. Se întâmplă atunci când acești microbi sunt expuși la medicamente antimicrobiene, adică antibiotice, în timp. Rezistența la antibiotice este un proces natural, dar care a fost accelerat de utilizarea greșită și suprautilizarea antimicrobienelor în ultimele două decenii, devenind o provocare globală semnificativă în zilele noastre.

Rezistența la antibiotice face ca tratamentele să fie ineficiente, prezentând un risc grav pentru sănătatea publică și, în consecință, provoacă o mare povară economică. Dacă sunt lăsate necontrolate, până în 2050, infecțiile cu agenți patogeni pot duce la aproximativ 10 milioane de decese anual în întreaga lume și pot atinge costuri de 100 trilioane USD.

Articol preluat de aici.