Media

Oxid de etilenă: UE ridică îngrijorări cu privire la modul în care a fost tratată incidența sa în alimente

2022-02-25

Reprezentanți ai statelor membre ale UE (SM), ai Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), ai Comisiei Europene (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) și ai laboratoarelor de referință ale UE (EURL) s-au întâlnit recent pentru a obține o perspectivă asupra implementării efective a normelor armonizate ale UE, abordare pentru gestionarea de către autoritățile competente a incidenței oxidului de etilenă (ETO).

Majoritatea statelor membre au confirmat aplicarea abordării armonizate de gestionare a riscurilor. Cu toate acestea, punerea în aplicare neuniformă de către unele state membre a condus la denaturări ale pieței, prin urmare s-a subliniat necesitatea implementării unei abordări la nivelul UE în toate statele membre.

Deoarece din ce în ce mai multe produse sunt găsite contaminate, mai multe state membre au raportat dificultăți în a urma abordarea de management convenită pentru alimentele procesate. În unele state membre, abordarea adoptată a fost adaptată în timp pentru a ține cont de evoluția situației.

Unele state membre au informat că urmăresc în principal notificările RASFF, dar că nu există nicio cantitate sau o cantitate limitată de eșantioane prelevate în cadrul propriilor programe de monitorizare.

Având în vedere toate acestea, unele state membre ale UE și-au exprimat îngrijorarea dacă, în practică, există într-adevăr o abordare armonizată a UE aplicată de toți și au cerut o nouă reuniune de criză a coordonatorilor(CC).

Comisia a clarificat faptul că la reuniunea CC din 13 iulie 2021 a fost convenită o abordare armonizată a UE. Cu toate acestea, Comisia a clarificat că ar putea fi organizată o altă reuniune CC pentru a consolida experiența dobândită și pentru a extrage lecțiile învățate, în special cu privire la aderarea la normele armonizate.

Detalii aici.