Safe Food Advocacy Europe, un ONG care lucrează în sfera siguranței alimentare, a exprimat îngrijorări alarmate cu privire la nvelurile de referință actuale de acrilamidă din alimente. ONG-ul solicită reducerea acestori niveluri la anumite tipuri de alimente pentru a proteja mai bine sănătatea consumatorilor, în special a copiilor.
Acrilamida este un compus chimic care se formează din zahăr și aminoacizi în timpul proceselor de gătit la temperaturi înalte. Acrilamida a fost găsită într-o varietate de produse alimentare, cum ar fi biscuiți, chipsuri, prăjituri și cafea. Numeroase studii au arătat asocierea dintre acrilamida din alimente și un risc ridicat de a dezvolta cancer pentru consumatorii de toare grupele de vârstă.
În 2015, EFSA a publicat prima evaluare completă a riscului acrilamidei din alimente, considerând că această substanță este o problemă de sănătate publică. În consecință, Comisia europeană a emis regulamentul 2017/2158, prin care se recomandă adoătarea de practici care să limiteze formarea acrilamidei și să stabilească niveluri de referință pentru categoriile de alimente care au fost considerate ca expuse riscului. Sondajele arată însă că nivelul de acrilamidă din sute de produse alimentare depășește nivelurile de referință, chiar de până la 4-5 ori la unele produse, conform cazurilor raportate la Sistemul de alertă rapidă al UE.
Articol complet aici.