Media

O nouă opinie privind Ocratoxina A în brânzeturi și produse din carne de porc

2021-10-11

Comitetul Național Italian pentru Siguranța Alimentelor a publicat un aviz bazat pe un raport tehnic elaborat în cooperare cu Laboratorul Național de Referință pentru Micotoxine privind stadiul actual al cunoștințelor despre Ocratoxina A din brânzeturi și produse din carne de porc.

Ocratoxina A are o relevanță deosebită pentru sănătate, deoarece are proprietăți toxice marcante, inclusiv carcinogenitate, cu un potențial mecanism genotoxic și este foarte răspândită în produsele alimentare. Alimentele pe bază de plante sunt principalele surse de OTA din dietă. Cu toate acestea, OTA este prezentă și în produsele de origine animală, în special în produsele din carne de porc și lactate, în principal legate de proliferarea la suprafață a ciupercilor toxicogene.

Pe baza datelor disponibile, a fost calculat nivelul teoretic al expunerii consumatorilor italieni de șuncă și brânzeturi crude. Pe baza valorilor de referință toxicologice ale EFSA, nivelurile de expunere estimate oferă o Margine de Expunere mai mică de 10.000 în ceea ce privește efectele neoplazice cu mecanism genotoxic. În schimb, rezultatele indică o problemă de sănătate pentru copii și pentru cei care consumă des șuncă și brânzeturi.

Pentru a proteja consumatorii, CNSA a furnizat câteva recomandări care ar trebui luate în considerare pentru a preveni și reduce contaminarea cu OTA.

Articol complet aici.