Media

Nou studiu despre potențialele riscuri pentru sănătate ale micotoxinelor din alternativele la carne

2024-03-11

Un studiu recent publicat în jurnalul Environmental International a scos în lumină potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu consumul produselor alternative de carne pe bază de plante.

Micotoxinele sunt substanțe toxice produse de ciuperci și pot avea diverse efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv citotoxicitatea, modularea imunității, genotoxicitatea și chiar carcinogenitatea. Prezența micotoxinelor în leguminoase, legume și gluten din grâu, care sunt utilizate în mod obișnuit ca ingrediente în alternativele de carne pe bază de plante, prezintă un risc semnificativ pentru sănătate.

Concluziile studiului au arătat că micotoxinele au fost prezente în cantități diferite în alternativele de carne testate. În timp ce unele micotoxine au avut niveluri scăzute, altele au fost găsite într-o proporție semnificativă a probelor.

Studiul a indicat, de asemenea, că riscul potențial de cancer hepatic prin expunerea la aflatoxina B1 a fost relativ scăzut (între 0 și 0,05/100 000 de persoane).

În ciuda riscului general scăzut, studiul evidențiază nevoia de monitorizare și reglare continuă a nivelurilor de micotoxine din alternativele de carne. În prezent, nu există reglementări stabilite cu privire la nivelurile de micotoxine în alternativele pe bază de leguminoase utilizate în mod obișnuit, cum ar fi soia, mazărea și năutul, sau în alternativele pe bază de gluten de grâu precum seitanul. Lipsa reglementării reprezintă o potențială amenințare pentru consumatori, ținând cont de popularitatea tot mai mare a dietelor pe bază de plante și piața în creștere a proteinelor alternative.

Articol complet aici.