Media

Nou studiu - aportul exagerat de nitriți poate crește riscul de cancer colorectal

2023-01-13

Un grup de cercetători de la Universitatea Queens a publicat recent o lucrare care demonstrează că produsele din carne (cârnații) care conțin nitriți pot exacerba dezvoltarea patologiei cancerului colorectal (CRC) la șoareci, acest lucru fiind asociat cu creșterea oxidării lipidelor și disbioza intestinală. 

CRC este printre cele mai frecvente tipuri de cancer (al doilea în Europa și al treilea la nivel mondial). Poate fi ereditar, dar apariția sa poate fi legată și de factorii de mediu și de alimentație. O dietă bogată în carne procesată, inclusiv carne cu conservanți, cum ar fi nitritul de sodiu, este privită ca un factor de risc major pentru dezvoltarea CCR. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) recomandă evitarea consumului de carne procesată (de exemplu, crenvurști, șuncă, cârnați și conserve de carne), deoarece aceste tipuri de produse sunt clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni.

Carnea procesată este adesea tratată cu nitriți pentru a preveni creșterea Clostridium botulinum și pentru a spori calitățile senzoriale ale produsului (culoarea și gustul tipic). Nitritul ingerat are potențialul de a forma compuși N-nitrozo (NOC), inclusiv nitrozamine, dintre care unele sunt cunoscute a fi cancerigene. Studii recente au arătat că NOC-urile sunt implicate în etiologia diferitelor tipuri de cancer, în special cele ale tractului gastrointestinal. 

Acest studiu a examinat modul în care patologia CRC și starea metabolică a șoarecilor cu neoplazie intestinală multiplă de polipoză adenomatoasă a evoluat după 8 săptămâni de consum de carne de porc.

Articol preluat de aici.