Media

Nou regulament UE pentru stabilirea limitelor maxime a PFAS-urilor

2022-12-16

La 7 decembrie 2022, Comisia UE  apublicat un nou regulament UE 2022/2388 de modificare a Regulamentului CE 1881/2006 prin stabilirea limitelor maxime pentru acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS), acidul perfluorooctatonic (PFOA), acidul perfluorononanoic (PFNA) și acidul perfluorhexan sulfonic (PFHxS) și suma acestora în unele produse de origine animală, in special pentru: pește, crustacee, ouă, carne de animale de crescătorie și organele lor.

PFAS-urile reprezintă o clasă mare de mii de substanțe chimice sintetice care sunt utilizate în mare măsură în numeroase aplicații comerciale și industriale și care, datorită legăturilor lor chimice (care sunt una dintre cele mai puternice din chimia organică0, pot fi găsite pe scară largă în mediu.

Contaminarea alimentelor cu aceste substanțe este în principal rezultatul bioacumulării în lanțurile trofice acvatice și terestre, iar dieta este sursa majoră de expunere la PFAS. Cu toate acestea, utilizarea materialelor în contact cu alimentele care conțin PFAS-uri poate contribui la expunerea umană la aceste substanțe.

Articol complet aici.