Media

Microplastice în uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale

2024-06-06

Un studiu publicat recent a constatat prezența pe scară largă a microplasticelor în uleiurile vegetale populare, inclusiv uleiul de măsline extravirgin, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și uleiurile din semințe mixte din Italia și Spania.   

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bologna și FISABIO-Public Health, a analizat mostre de diferite uleiuri comestibile ambalate atât în ​​sticle de plastic, cât și de sticlă. Rezultatele au fost îngrijorătoare: microplasticele au fost detectate în fiecare probă, indiferent de tipul de ambalaj utilizat.   

Microplasticele, definite ca particule de plastic mai mici de 5 milimetri, au devenit un contaminant de mediu din ce în ce mai răspândit. Aceste fragmente minuscule de plastic pot fi ingerate și se pot acumula în organism, cu efecte necunoscute pe termen lung.   

Cercetătorii au folosit un proces în mai multe etape pentru a identifica și caracteriza microplasticele găsite în uleiuri. În primul rând, probele de ulei au fost diluate și omogenizate pentru a distribui uniform particulele de plastic. Apoi, s-a folosit filtrarea în vid pentru a izola microplasticele, care au fost prinse pe filtre. În cele din urmă, spectroscopia μ-FTIR automatizată a fost folosită pentru a determina tipurile specifice de plastic prezente.   

Analiza a relevat că majoritatea microplasticelor erau fragmente mai mici de 100 de microni, compuse din polietilenă (50,3%) și polipropilenă (28,7%) - două materiale plastice utilizate în mod obișnuit în materialele de ambalare. A fost găsită o abundență medie de microplastice de 1140 ± 350 MPs/L.

Este important că studiul nu a găsit diferențe semnificative în abundența microplasticului între diferitele tipuri de ulei sau între ambalajele din plastic și sticlă, sugerând că fenomenul de contaminare are loc probabil în timpul procesului de producție sau de îmbuteliere, mai degrabă decât să fie specifică ambalajului. 

Cercetătorii subliniază necesitatea urgentă a unor cercetări ulterioare pentru a identifica sursele specifice de contaminare cu microplastice în aprovizionarea cu alimente, precum și dezvoltarea de strategii pentru limitarea acestei probleme.

Solicitările pentru practici de producție mai sustenabile, reglementări mai stricte și cererea pentru ambalaje reduse din plastic, determinată de consumatori, sunt pași esențiali în lupta împotriva poluării cu microplastic.

Articol preluat de aici.