Media

Microplastice provenite de la cauciucuri, găsite în salata verde – nou studiu elvețian

2023-08-30

O descoperire îngrijorătoare a fost făcută în Elveția, dezvăluind urme de microplastice provenite de la anvelopele auto, în 12 dintre cele 15 mostre de salată verde analizate. Cele mai contaminate au fost salatele de origine italiană. Acest studiu de pionierat indică faptul că salata verde și alte plante absorb microplasticele (provenite din anvelopele auto) prin rădăcini. Aceste microplastice, reziduuri ale uzurii anvelopelor, ajung în cele din urmă în organismele oamenilor. 

Pentru a realiza acest studiu, diverse salate, inclusiv salată verde și rucola, au fost achiziționate de la distribuitori de top elvețieni și trimise la un laborator din Viena, specializat în poluarea mediului. Laboratorul a examinat aceste produse pentru a detecta substanțele chimice care se găsesc de obicei în anvelope. 

Rezultatele au fost alarmante, deoarece reziduurile de praf de cauciuc au fost găsite în 12 din 15 probe de salată verde analizate. Analizele multiple au relevat cele mai mari concentrații de reziduuri chimice în salată verde, rucola și spanac nou din Italia, cu valori maxime măsurate între 59 și 104 nanograme per gram de salată. Alte nouă mostre de salată verde din Elveția, Italia și Spania s-au dovedit, de asemenea, contaminate, deși în cantități mai mici, variind de la 0,1 la 45,9 nanograme per gram de salată. Într-o notă pozitivă, trei probe (câte unul din Italia, Elveția și Spania) nu au evidențiat reziduuri de anvelope auto