Media

Microparticulele de plastic pot crește rezistența la antibiotice

2021-12-16

Conform cercetătorilor recente de la Universitatea Rice, particulele de microplastic pot permite bacteriilor să dezvolte o rezistență mai mare la antibiotice.

Potrivit oamenilor de știință de la Școala de Inginerie George R. Brown de la Universitatea Rice, particulele de microplastic, care pot fi regasite peste tot (în recipiente pentru mâncare, plicuri de ceai, etc.), oferă un habitat nu numai pentru bacterii și poluanți chimici, ci și pentru materiale genetice care asigură bacteriilor rezistență mai mare la antibiotice. Pe măsură ce particulele de plastic se degradează, ele produc compuși care ar putea crește receptivitatea vectorilor la transferul orizontal al genelor. Acesta este mecanismul prin care genele de rezistență la antibiotice se răspândesc. Rezistența la antibiotice, în general, poate face mai dificilă lupta sistemul imunitar împotriva infecțiilor.

Potrivit cercetării publicată în Journal of Hazardous Materials, microparticulele de plastic cu o dimensiune cuprinsă între 100 nanometri până la 5 micrometri oferă o suprafață suficient de mare pentru captarea micro-organismelor care sunt ulterior susceptibile la transferul orizontal al genelor, atunci când materialele plastice se degradează și produc substanțe chimice de depolimerizare.

Articol complet aici.