Media

Micotoxine cancerigene identificate prin aplicații software avansate

2023-07-07

O echipă de cercetători de la Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu, Sănătate și Siguranță Ocupațională (ANSES) a publicat recent un studiu revoluționar care identifică micotoxinele care pot fi mutagene și/sau cancerigene folosind o combinație de diverse aplicații software. Micotoxinele sunt toxine naturale produse de anumite mucegaiuri (ciuperci) care pot crește în orice etapă a producției de alimente, în special în alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele, fructele și legumele. Unele micotoxine pot provoca mutații genetice sau cancer la oameni și animale, prin urmare, reglementările europene au limite stricte privind principalele micotoxine permise în produsele alimentare, dar există date limitate despre alte micotoxine. Pentru a identifica micotoxinele mutagene sau cancerigene, cercetătorii au folosit software de modelare computerizată (QSAR).

Această abordare inovatoare prezice efectele compușilor asupra organismelor vii pe baza structurii lor și permite caracterizarea inițială a micotoxinelor fără a fi nevoie de testare pe animale. Folosind cele mai eficiente combinații de software, echipa a analizat 904 de micotoxine și metaboliți de micotoxine din baza de date personalizată. Ei au identificat 127 de micotoxine cu potențial mutagen și 548 care pot fi cancerigene. Nouăzeci și cinci dintre aceste micotoxine par a fi atât mutagene, cât și cancerigene, potențial prezentând un risc pentru sănătate chiar și în cantități mici. 

Denis Habauzit, manager de proiect la ANSES, avertizează că software-ul este încă în curs de dezvoltare, așa că ar putea apărea erori. Cu toate acestea, cercetarea a evidențiat compuși specifici care justifică studii toxicologice suplimentare.Cercetătorii subliniază, de asemenea, necesitatea de a examina cantitățile reale ale acestor compuși găsiți în alimente și furaje pentru a determina riscurile reale pe care le prezintă. În prezent, aceste informații sunt disponibile numai pentru anumite micotoxine prin Studiile Dietei Totale (TDS) realizate de ANSES.

Articol complet aici.