Media

Mențiuni de sănătate și promovarea suplimentelor alimentare

2020-07-29

În Uniunea Europeană suplimentele alimentare au început să câștige teren după recunoașterea rolului nutriției în menținerea stării de sănătate, studiile recente demonstrând că poluarea și stresul cotidian al vieții moderne duc la dezechilibre ale sănătății.

Disponibilitatea și utilizarea pe scară largă a suplimentelor alimentare au făcut ca acestea să devină parte a regimului alimentar zilnic, generând astfel un nivel semnificativ de expunere al consumatorului la această categorie de produse. Împreună cu dezvoltarea rețelei de distribuție, publicitatea (atât online cât și în media clasică - tv, radio, publicitate outdoor, etc.) a fost un factor major care a contribuit la creșterea vânzărilor unor astfel de produse.

Regulile privind conținutul publicității suplimentelor alimentare sunt incluse în Hotărârea Consiliului Național al Audiovizualului nr. 187/2006, unde se prevede că informațiile privind sănătatea trebuie să se bazeze pe dovezi științifice solide și nu trebuie să creeze confuzie cu privire la beneficiile aduse sănătății. Suplimentelor alimentare nu trebuie să li se atribuie caracteristici care să sugereze că previn, tratează sau vindecă boli. (Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Monitorul Oficial al României partea I nr. 338/2006.)

Chiar dacă prin compoziție pot exista suprapuneri între medicamente și suplimente alimentare, confuzia poate fi evitată prin utilizarea mențiunilor de sănătate aprobate pentru produse alimentare, deoarece  cerințele legate de prezentarea acestora sunt foarte clare:

  • Etichetarea, prezentarea și publicitatea NU atribuie proprietăți de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor umane și NU fac referiri la astfel de proprietăți;
  • Mențiunile de sănătate ( CE 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare și Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor) sugerează relația dintre aliment sau un constituent al acestuia și sănătate, referindu-se la rolul său în creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului;
  • Mențiunile de sănătate se pot referi și la reducerea factorilor de risc ai îmbolnăvirii, fără a face referire, insă, la starea de boală.

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 este cadrul legal folosit de operatorii din sectorul alimentar atunci când doresc să evidențieze, pe eticheta produsului sau în publicitate, efectele benefice ale produselor lor, în raport cu starea de sănătate și nutriție a organismului.

Mențiunile de sănătate care pot fi inscrise pe etichetele produselor alimentare se regăsesc în Registrul European al Mențiunilor de sănătate (EuRegister) care conține toate inregistrarile mențiunilor de sănătate (autorizate, neautorizate, sau în curs de evaluare), fiind o sursă de referință ce asigură o transparență deplină, putand fi consultat atat de autoritaile de control, cat si de consumatori și operatorii din sectorul alimentar ( https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search).

Corectitudinea și relevanța dovezilor științifice este analizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (E.F.S.A) și certificată de Comisia Europeană.

În Registrul European al Mențiunilor de sănătate se specifica urmatoarele:

  • Orice operator din sectorul alimentar poate utiliza mențiuni de sănătate autorizate dacă sunt respectate condițiile de utilizare;
  • Nu trebuie utilizate mentiuni de sănătate neautorizate;
  • Mențiunile de sănătate trebuie să faca referire numai la ingrediente, nutrienți, plante și nu la produsul alimentar/suplimentul care le conține;
  • Este posibilă o anumită flexibilitate a formulării mentiunilor, cu scopul de a facilita înțelegerea consumatorilor, luând în considerare factori precum variațiile lingvistice și culturale și populația țintă. Formularea adaptată trebuie să aibă aceeași semnificație pentru consumator ca și cererea autorizată din Registrul UE.

Obiectivul acestor reguli este să se asigure că orice afirmație făcută prin etichetarea, prezentarea sau publicitatea unui produs alimentar (inclusiv supliment alimentar) în Uniunea Europeană este clară, precisă și bazată pe dovezi științifice. Acest lucru nu numai că protejează consumatorii, dar asigură și concurența loială.

            Luând în considerare aceste reglementări, specialiștii/cercetătorii Serviciului Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produsele Stupului (SNPMAPS) din cadrul INCDBA-IBA București, oferă consultanță tuturor operatorilor care activează pe piața suplimentelor alimentare, venind în întâmpinarea nevoilor exprimate de aceștia. Serviciile de consultanță oferite operatorilor vizeaza conformitatea etichetei, prospectului si modului de promovare în spațiul online sau în media cu cerințele legislației în vigoare, atât naționala căt și comunitară.

Acest demers vine în sprijinul operatorilor, reducând riscul unor eventuale sancțiuni, datorate promovării necorespunzătoare a produselor. Înțelegem că operatorii își doresc o promovare căt mai intensă a produselor pe care le pun pe piata pentru a atrage căt mai mulți clienți și a-și fideliza cumpărătorii, însă acest lucru nu poate fi făcut în detrimentul informarii corecte a consumatorului, inducându-l în eroare, producand confuzie sau promovând mențiuni de sănătate fără o bază științifică.

Pe de alta parte, cercetătorii SNPMAPS, încurajează companiile să solicite asistență tehnică și consiliere și să colaboreze în proiecte de cercetare pentru dezvoltarea unor produse inovative/noi. În proiectele desfasurate in colaborare cu operatorii din industria suplimentelor alimentare, SNPMAPS a permis accesul la băncile de date și bibliotecile tehnico-științifice, la studii documentare si rezultate ale cercetărilor anterioare, la Registrul unic de evidenta a certificatelor notificatoare. A fost oferit suport pentru întocmirea unor dosare tehnice de consultare privind statutul de „novel food” pentru diverse ingrediente cu statut neclar incluse în formula unor produse noi, operatorii fiind indrumati spre efectuarea analizelor de conformitate, verificarea conditiilor de utilizare si formularea corecta a mentiunilor nutriționale si de sanatate.

Flyer realizat în cadrul proiectului EXPERTAL.