Media

LUMI VIRTUALE IMERSIVE APLICATE PROIECTĂRII MAȘINĂRILOR AGRICOLE PENTRU EVITAREA DAUNELOR MĂSlinelor de masă. Proiect AGRO-DEM-VR

2021-02-19

Proiectul AGRO-DEV-VR a fost aprobat în cadrul programului de sprijinire a grupurilor de afaceri inovatoare în vederea îmbunătățirii competitivității IMM-urilor, din cadrul Ministerului Industriei, Comerțului și Turismului. Coordonatorul proiectului este INOLEO și CETEMENT. CTNC și compania ILDEFONSO ROSA RAMIREZ E HIJOS S.L. participă ca parteneri.

Obiectivul general al proiectului este de a obține un geaman digital cu ajutorul realității virtuale (VR) care să permită combinarea rezultatelor obținute prin simulări matematice ale interacțiunilor dintre mașini și fructe, creând un nou concept de proiectare a mașinilor și ajutând la comercializarea acestuia.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

  • Reducerea deteriorării măslinelor în timpul proceselor de producție, stabilind linii directoare de proiectare care să reducă la minim daunele măslinelor
  • Dezvoltarea unui nou sistem de proiectare folosind tehnica realității virtuale. Includerea în sectorul agroindustrial a utilizării tehnologiilor imersive aparținând industriei 4.0, exploatând beneficiile sale în proiectarea mașinilor.
  • Generarea unui model virtual detaliat al măslinului pentru simulări DEM. Modelul va servi pentru studiul diferitelor mașini și procese pentru ambele sectoare: sectorul măslinelor de masă precum și a uleiului de măsline.
  • Extrapolarea rezultatelor de la modelele virtuale la diferite tipuri de fructe. Vor fi stabilite principiile și metodologia fundamentală pentu a face față diferitelor modele de fructe.
  • Modelele de dexvoltare vor fi rafinate cu ajutorul rezultatelor simulărilor și modelelelor virtuale obținute.
  • Reducerea timpului de fabricație prin utilizarea VR. Abilitatea de a simula și experimenta imersiv reduce șansele de erori și accelerează timpul de proiectare și prototipare pentru modelele finale.

Sectorul mașinilor agricole se confruntă cu o schimbare radicală în era digitalizării, trecând de la un sector tradițional și cu tehnologie redusă la intrarea deplină în industria 4.0.

Concurența internațională creează nevoia de automatizare, mecanizare și digitalizare a sectorului măslinelor pentru a face face provocărilor viitorului, pentru a fi competitiv și pentru a continua să conducă piețele internaționale.

Comunicat presă.