În iulie 2025, Indicele prețurilor alimentare FAO (benchmark global pentru prețurile materiilor prime alimentare) a urcat la 130,1 puncte, marcând o creștere de 1,6 % față de luna iunie. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii doi ani, deși se menține cu aproape 18,8 % sub maximul atins în martie 2022.
Creșterea a fost alimentată în principal de majorarea semnificativă a prețurilor la uleiuri vegetale și carne, în timp ce indici precum cel pentru cereale, lactate și zahăr au consemnat scăderi ( ers.usda.gov).
Mai detaliat:
- Indicele uleiurilor vegetale a înregistrat o creștere abruptă de 7,1 %, atingând un maxim al ultimilor trei ani (166,8 puncte), pe fondul cererii globale puternice pentru palmier, soia și floarea‑soarelui.
- Indicele cărnii a atins un nou maxim istoric — 127,3 puncte, cu o creștere de 1,2 % față de iunie, impulsionat de cererea ridicată din China și SUA, dar și de unele relaxări ale restricțiilor (de exemplu, Brazilia, după recâștigarea statutului fără influența aviară).
- Indicele pentru cereale a scăzut la 106,5 puncte (‑0,8 %), din cauza recoltelor de sezon abundente; totuși, condițiile mai slabe pentru grâu de primăvară în nordul Americii au oferit un oarecare suport prețurilor.
- Zahărul a continuat tendința descendentă, iar indicii pentru lactate au scăzut ușor, ca parte a dinamismului divers al pieței.
Sursa FAO