Media

Indicele FAO al prețurilor pentru alimente a scăzut ușor în luna decembrie 2021

2022-01-06

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în decembrie, deoarece prețurile internaționale la uleiurile vegetale și zahărul au scăzut semnificativ, a raportat pe 6 ianuarie FAO.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 133.7 puncte în decembrie, o scădere cu 0,9% față de luna noiembrie, dar în continuare în creștere cu 23,1% față de decembrie 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale preșurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod obișnuit. Doar indicele prețurilor produselor lactate a înregistrat o creștere în luna decembrie.

Pentru anul 2021 în ansamblu, în medie pe întregul an, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie cu până la 28,1% peste anul precedent.

’’În timp ce prețurile ridicate sunt de așteptat să cedeze loc unei producții mai mari, costul ridicat al materiilor prime, pandemia și condițiile climatice globale din ce în ce mai incerte, lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții de piață mai stabile’’, a spus Abdolreza Abbassian, senior economist FAO.

Citește mai mult aici.